PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 23 MAART 2001 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht der overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Overeenkomsten tussen de Belgisch-Luxemburgs Econo- mische Unie en resp. Costa Rica en Jordanië inzake de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen worden goedgekeurd.

* * *

Ter opvolging van dhr. Christian De Witte, die ontslag genomen heeft, wordt dhr. Roger Decourt aangesteld als vertegenwoordiger van de Vlaamse overheid in de Raad van Bestuur van het Amortisatiefonds van de leningen voor de sociale huisvesting (ALESH).

* * *

De Vlaamse regering keurt enkele samenwerkingsakkoorden goed. Het gaat om - het samenwerkingsakkoord betreffende het beheer en de werking van de Nationale Plantentuin in Meise; - het samenwerkingsakkoord over de uitwisseling van fiscale informatie en over de overlegprocedures inzake technische uitvoerbaarheid van belastingwijzigingen door de gewesten; - het samenwerkingsakkoord betreffende de informatie- verstrekking uit de registers van de burgerlijke stand; - het samenwerkingskkoord over de grensoverschrijdende begraafplaatsen; - het samenwerkingsakkoord over de oprichting van het Agentschap van de Patrimoniale Informatie; - het samenwerkingsakkoord betreffende de uitvoering van het specifiek toezicht op de beslissingen van de overhe- den van politiezones bestaande uit één en meerdere gemeenten; - het samenwerkingsakkoord over de federale interventie en de verdelingsmechanismen van de federale dotatie tus- sen en binnen de politiezones.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering keurt, als rechtsopvolger van de ondertussen ontbonden Intercommunale Maatschappij van de Linker Scheldeoever, een samenwerkingsovereenkomst met de nv Prestibel Left Village goed voor de realisatie van een bouwproject op een terrein van ca. 33 ha langs de Blance- floerlaan te Antwerpen-Linkeroever. Voor de realisatie van het project wordt een periode van zeven jaar voor- zien.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en Vlaams minister Johan SAUWENS :

De reorganisatie van de Vlaamse overheidsadministratie houdt nauw verband met de discussie over de kerntaken van de onderscheiden bestuursniveaus in Vlaanderen, waarvoor de Vlaamse regering in februari de krachtlijnen vastleg- de. Zo kan het overleg met de andere bestuursniveaus niet pas starten nadat de hele oefening rond de reorgani- satie van de Vlaamse overheid afgerond is; er is integen- deel een zeker parallelisme aangewezen. Daarom keurt de Vlaamse regering een werkwijze en timing goed voor de gecoördineerde aanpak van beide dossiers.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering keurt een protocolakkoord tussen de federale minister van Justitie en de Vlaamse minister van Welzijn in verband met de krachtlijnen van de verdere samenwerking op het grensgebied welzijn-justitie goed. Meer informatie hierover zal bekendgemaakt worden n.a.v. de ondertekening van het protocolakkoord door beide minister. Die zal plaats hebben op maandag 26 maart ek. om 16 u. op het kabinet van de federale minister van Justitie.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Mieke VOGELS en Johan SAUWENS :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet betreffende de primaire preventie van schadelijke effecten bij de mens veroor- zaakt door biologische agentia goed. In tegenstelling tot het bestaande Decreet van 1995 betreffende de profylaxe van besmettelijke ziekten, biedt het nieuwe decreet de mogelijkheid om proactief maatregelen te nemen om het uitbreken van infectieziekten, zoals bijv. legio- nella, te voorkomen. Samen met een uitgebouwd vaccina- tiebeleid en het Profylaxedecreet van 1995 zal het nieuwe decreet dat primaire preventie toelaat, het noodzakelijke drieluik voor een effectief en efficiënt overheidsoptre- den inzake infectieziektenpreventie vormen. Het ontwerpdecreet zal ingediend worden bij het Vlaams Parle- ment.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

De Vlaamse regering keurt een kleine aanpassing goed van het uitvoeringsbesluit betreffende de subsidiëring van gemeentebesturen voor het voeren van een jeugdwerkbeleid. De aanpassing moet het de gemeenten mogelijk maken de opmaak van hun nieuwe jeugdewerkbeleidsplannen 2002-2004 meteen al af te stemmen op de bepalingen van het nieuwe Decreet Jeugdwerkbeleid dat binnenkort bij het Vlaams Parlement ingediend zal worden.

* * *

De Vlaamse regering stemt principieel in met het voorontwerp van decreet tot stimulering van een kwalita- tief en integraal gemeentelijk cultuurbeleid. Het voorontwerp van decreet zal nu voor advies worden voorge- legd aan de Raad van State.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Marleen VANDERPOOR- TEN en Dirk VAN MECHELEN :

In het kader van de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op het gebied van de zeewetenschappen keurt de Vlaamse regering een voorstel van gemeenschappelijk onderzoeksprogramma goed. Het beheer van dit programma wordt langs Vlaamse kant toevertrouwd aan het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, dat hiervoor gespreid over de periode 2001-2005 een bedrag van 40 mil- joen fr. ontvangt.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Dhr. Geert De Roover volgt dhr. Jan Vermoesen op als plaatsvervangend lid van het beslissingsorgaan van de interregionale verpakkingscommissie.

Op voorstel van Vlaams minister Johan SAUWENS :

De Vlaamse regering bepaalt het standpunt dat zij zal innemen bij de bespreking in het Vlaams Parlement van het voorstel van decreet van de Vlaamse Volksvertegenwoordi- gers Mieke Van Hecke, Norbert De Batselier, André Denys, Gilbert Bossuyt, Dirk Holemans en Sven Gatz tot toeken- ning van een klachtrecht ten aanzien van bestuursinstel- lingen.

* * *

Aan de vzw Wielerclub Eddy Merckxvrienden wordt voor 2001 een subsidie van 10,5 miljoen fr. (260.288 euro) toege- kend, als tussenkomst in de werkingskosten van de wieler- ploeg Vlaanderen T-Interim - Eddy Merckx.

* * *

De kans is groot dat de Raad van State binnenkort het besluit van 1998 betreffende de kwaliteitsbewaking en veiligheidsnormen voor kamers en studentenkamers vernietigt, voornamelijk omwille van formeel-juridische redenen. Omwille van de rechtszekerheid beslist de Vlaamse regering principieel dit besluit te vervangen door een nieuw besluit, dat het instrumentarium van het bestaande besluit behoudt en slechts kleine technische wijzigingen inhoudt. Het nieuwe besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De aanstelling van ir. Dirk Fransaer als afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) wordt bekrachtigd, voor een periode van zes jaar.

* * *

De hh. Jan Vanhellemont en Geert Van Grootel worden in vast dienstverband benoemd als navorser bij de adminis- tratie Wetenschap en Innovatie van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

* * *

Ter uitvoering van het nieuwe Decreet Ruimtelijke Ordening keurt de Vlaamse regering principieel een besluit goed dat de nadere regels bepaalt voor het aan- vragen en afleveren van uittreksels van resp. het plan- nenregister en het vergunningenregister. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

* * *

De contributie van 10,4 miljoen fr. (258.597 euro) aan Eurimages voor 2001 wordt goedgekeurd. Eurimages is een pan-Europees intergouvernementeel coproductiefonds dat de cinematografische en audiovisuele creaties in Europa ondersteunt.

* * *

Aan Flanders Image wordt voor 2001 een werkingssubsidie van 10 miljoen fr. (247.894 euro) toegekend. Flanders Image bevordert de commerciële exploitatie in het buiten- land van door Vlaamse producenten geproduceerde audio- visuele werken, bevordert contacten tussen Vlaamse en buitenlandse producenten, en richt manifestaties in om het prestige van de Vlaamse productie in het buitenland te bevorderen.


einde