Partij van de Arbeid

Den Haag, 23 maart 2001

FEENSTRA ; VERBOD ZWAAR VUURWERK

GEEFT SNEL VEILIGHEID.

Het Vuurwerkbesluit van VROM-minister Pronk is gebaseerd op massa-explosief vuurwerk en op de vaak onjuiste classificatie. Deze uitgangspunten leiden tot een noodzakelijk scherp besluit, met afstandsmaten van 800 meter rond de opslag van professioneel vuurwerk en 20 meter rond verkooppunten van consumentenvuurwerk.

Op de hoorzitting over het Vuurwerkbesluit in de Tweede Kamer op dinsdag 20 maart bleek dat de vuurwerkbranche bereidt is het massa-explosieve vuurwerk van de markt te halen. Dit zogenaamde 1.1 vuurwerk omvat vuurwerkbommen / mortiergranaten. Feenstra; "Dit aanbod van de sector kan ik niet los zien van de dreigende sanering die van het voorliggende Vuurwerkbesluit uitgaat, maar ik waardeer het aanbod wel en wil het ook overnemen".

Het wegvallen van het massa-explosief vuurwerk betekent dat op de Nederlandse markt nog enkel 1.3 en 1.4 vuurwerk overblijft, 1.2 (scherfwerking) kwam al niet voor.

Het professionele 1.3 vuurwerk is niet massa-explosief, maar wel brandgevaarlijk.

Feenstra bepleit daarom alsnog het hanteren van afstandsmaten ten opzichte van woonbebouwing, op basis van nieuwe berekeningen. Zonder massa-explosief vuurwerk moeten deze nieuwe opslagen snel te vinden zijn. Feenstra; "Zonder massa-explosief vuurwerk kunnen we de burgers snel veiligheid bieden".

Het consumentenvuurwerk van de categorie 1.4 is ook niet massa-explosief, maar vergt wel scherpe veiligheidseisen (opslag, hoeveelheid, sprinkler) én sluitende handhaving.

Het Vuurwerkbesluit koppelt vergunningverlening aan het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Volgens de vuurwerkbranche geeft het wegvallen van het massa-explosieve vuurwerk een forse verbetering van de externe risico's. Feenstra; "De vuurwerksector kan aantonen veiliger te zijn, als ze zich volledig voor veiligheid verzekert".

Feenstra vraagt minister Pronk zijn Vuurwerkbesluit te herzien, uitgaande van;


* het volledig van de markt nemen van het massa-explosieve vuurwerk,
* een volstrekt betrouwbare classificatie van het resterende professionele en consumentenvuurwerk, niet door het exporterende land (veelal China) maar op basis van nederlandse / europese testen,
* een sluitend systeem van vergunningverlening én handhaving door provincies voor het professionele vuurwerk en gemeenten voor het consumentenvuurwerk.

Voor nadere informatie: Jaap Jelle Feenstra

070-3680314 of 06-51174876