PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 23 MAART 2001

Prefinanciering ophaling en verwerking van krengen 2001

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA heeft de Vlaamse regering beslist de resterende kosten voor de ophaling en verwerking van krengen in 2001 te laten prefinancieren door de overheid. Met Rendac werd de afspraak gemaakt dat er voorlopig niet gefactureerd zal worden aan de landbouwers. Op termijn moet een solidariteitsfonds binnen de volledige vleesproductie- en distributiesector de kosten van de overheid dekken.

Prefinanciering opslag en vernietiging diermeel

Op 2 februari gaf de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het voorstel van minister Dua om in te staan voor een prefinanciering van de opslag en vernietiging van diermeel afkomstig van slachtafval vrijgekomen in Vlaanderen. De prefinanciering loopt voor een periode van 3 maanden, van 15/12/2000 tot 15/03/2001. Aan de volledige vleesproductie- en distributiesector werd de opdracht gegeven te komen om tot een structurele oplossing te komen voor de financiering van de opslag en vernietiging van het diermeel.

Akkoord met alle Gewesten - steun voor rundveehouders

Dit voorstel van Vlaanderen werd ondertussen gevolgd door Wallonië. Vlaanderen en Wallonië werken ondertussen samen voor de uitvoering van deze beslissing. De eerste voorstellen om te komen tot het vermelde fonds zijn ondertussen gedaan. Daarnaast kwamen Vlaanderen, Wallonië en Brussel met de federale overheid overeen om voor een periode van 3 maanden in te staan voor de financiering van de bijdrage die de slachthuizen per rund betalen aan het federale sanitair fonds. De keuze om enkel tussen te komen voor de runderen en niet voor de varkens, kippen en kalveren werd bepaald door het feit dat (1) de rundveehouders het zwaarst zijn getroffen in hun inkomen gezien de afvalkost per dier veel hoger ligt bij runderen dan bij kippen en varkens, (2) de kippen-, mestvarkens- en kalverensector dermate geïntegreerd is dat de meerkosten doorgerekend kunnen worden naar de afnemers. Deze extra maatregel zorgt ervoor dat de slachthuizen hier géén hogere kosten kunnen afwentelen op de veehouder. Deze regeling werd formeel bevestigd tijdens de gezamenlijke bijeenkomst van de Vlaamse en Waalse gewestregeringen en wordt via een protocol, ondertekend door de gewestministers en de federale minister, bezegeld.

Prefinanciering krengenophaling

De discussie over de financiering van de ophaling en verwerking van krengen op landbouwbedrijven staat naast de discussie over het slachtafval. Net als diermeel van slachtafval kan ook diermeel van krengen niet meer naar de dierenvoeding, cf. een Europese beslissing. Dit betekent dat de kost verbonden aan het krengenbeheer stijgt van ongeveer 150 miljoen tot meer dan 500 miljoen fr. Vroeger werd de 150 miljoen betaald door de landbouwers via een abonnementensysteem.

Eind 2000 stelde minister Dua dat het niveau van het abonnementensysteem in 2001 zeker 150 miljoen zou bedragen. Voor de andere kosten diende een oplossing te worden gezocht. Met Rendac werd afgesproken dat tegen eind februari aan hen duidelijkheid zou worden gegeven hoe de verdere financiering voor de inzameling en de verwerking van de krengen zou gebeuren. Tijdens de eerste maanden van 2001 zou Rendac niet factureren aan de landbouwers. De brief die Rendac midden februari aan de landbouwers bezorgde, is dan ook niet conform de afspraak. Rendac beweerde daarin dat de overheid niet zou instaan voor de bijkomende kosten en dat de ophalingen zouden gebeuren aan 8000 fr. per ophaling. Het was duidelijk dat Rendac de landbouwfederaties en de Vlaamse overheid tegen elkaar wou opzetten. Niet toevallig controleren landbouwfederaties en Vlaamse overheid jaarlijks de kosten van Rendac. Minister Dua heeft Rendac ontboden met als resultaat dat de afspraak zal worden nageleefd: voorlopig komt er geen facturatie aan de landbouwers.

Intussen is ook duidelijk geworden dat nogal wat slachthuizen hun facturen voor krengenophaling niet hebben betaald. De overheid is niet zinnens om deze kosten te betalen. Wel heeft de Vlaamse regering nu het voorstel van minister Dua goedgekeurd om net als voor het slachtafval een prefinanciering te organiseren voor de bijkomende kosten voor de ophaling en verwerking van de krengen en dit voor 2001. Deze prefinanciering zou ongeveer 70% van de kosten dekken, de overige 30% blijft voor rekening van de landbouwers.

Bij de besprekingen over het solidariteitsfonds zal bekeken worden hoe de financiering van de krengenbehandeling in de toekomst kan gefinancierd worden. De betalingen die de Vlaamse overheid dit jaar doet, zullen worden teruggevorderd van het fonds.

persinfo : Ann Bats, woordvoerder van minister Dua - tel. (02) 553 27 81 e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be