Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht Ministerraad
23 maart 2001

KABINET WIL DISCUSSIE OVER TOEKOMST MILIEUWETGEVING

Het kabinet heeft ingestemd met de discussienota `Met recht verantwoordelijk' waarin de mogelijke contouren voor de toekomstige milieuwetgeving beschreven staan. In de discussienota wordt aangegeven dat de huidige milieuwetgeving onvoldoende aansluit bij een aantal relevante ontwikkelingen, ook al worden deze regels in wetenschappelijke publicaties veelal positief beoordeeld. Vanwege de lange tijdsduur van het wetgevingsproces is het daarom belangrijk nu al vooruit te denken of de regels ook op de langere termijn, tenminste voor de komende 10 jaar, nog zullen voldoen.

Leidraad is het toenemende besef van een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid en samenleving voor het milieu. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is de gedachte dat onomkeerbare nadelige gevolgen voor het milieu in beginsel onacceptabel zijn. Voorafgaand aan de definitieve discussie met het parlement over de nota, maar ook over de wetsvoorstellen die in de komende jaren zullen worden uitgebracht, worden betrokken organisaties geraadpleegd en discussiebijeenkomsten georganiseerd. Op grond van de resultaten van de discussie met betrokken organisaties en met het parlement bepaalt het kabinet eind 2001 een nader standpunt en stelt het een concreet uitvoeringsprogramma vast. Na de bespreking daarvan met de Tweede Kamer, zullen zo snel mogelijk wetsvoorstellen gepresenteerd worden.

De discussienota bevat een groot aantal voorstellen over onderwerpen als: integratie en vereenvoudiging milieuwetgeving; het vastleggen van milieubeginselen zoals het voorzorgsprincipe waarop milieubeleid gebaseerd moet zijn; het versterken van de eigen verantwoordelijkheid voor bedrijven en burgers; het verhogen van de handhaafbaarheid van milieuregels, het doorwerken van milieukwaliteitseisen via een sluitende afstemming in milieu- en bouwvergunningen en het bestemmingsplan; en voorstellen die verband houden met de aanbevelingen van de Commissie onderzoek vuurwerkramp (Commissie-Oosting).

RVD, 23.03.2001