Gemeentewaterleidingen Amsterdam, www.gwa.nl

Persbericht

Amsterdam, 23 maart 2001

Amsterdamse Waterleidingduinen blijven toegankelijk

Nederland is niet langer MKZ-vrij. In nauw overleg met het Ministerie van LNV is besloten om de Amsterdamse Waterleidingduinen open te houden ondanks de uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland. De toegang blijft beperkt tot de verharde wegen en de zogenaamde paaltjesroutes. Bij de ingangen hangen regels voor het publiek om misverstanden over de aangewezen routes te voorkomen. Overtredingen worden nu eerder bekeurd dan voorheen.

Het ministerie van LNV heeft het draaiboek MKZ-maatregelen voor natuurgebieden in werking gesteld. De Amsterdamse Waterleidingenduinen vallen conform dit draaiboek onder het regime van de aandachtsfase en derhalve moet het publiek dat de AWD bezoekt op de paden blijven. Zodra er een mond- en klauwzeerbesmetting bekend wordt in Noord- of Zuid-Holland zal het gebied voor het publiek worden afgesloten.

In het gebied grazen runderen en schapen, maar er zitten ook veel reeën en damherten. Deze dieren zijn erg gevoelig zijn voor MKZ. Het MKZ-virus kan zich razendsnel over een veestapel verspreiden. Dit kan door zowel directe contacten (dier-dier) als indirecte contacten (b.v. dier-mens-dier, via dierlijke producten en via vervoermiddelen). Bovendien kan het ook via de lucht over zeer grote afstand worden verspreid. Daarom mogen de bezoekers niet van de verharde wegen af, de dieren mogen niet worden benaderd, gevoerd en er mogen geen etensresten worden achtergelaten in de omgeving de duinen.

Meer informatie over de ziekte MKZ, de mogelijke risico's en de actuele situatie in Nederland en Europa is te vinden op de website van het ministerie van LNV: www.minlnv.nl