Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kabinetsstandpunt Vuurwerkramp Enschede

Een parlementair stuk bij het onderwerp Brandweer en Rampenbestrijding
23 maart 2001
Enschede werd op 13 mei 2000 getroffen door een rampzalige explosie bij het vuurwerkbedrijf SE Fireworks. Ten gevolge van de ontploffing kwamen 22 personen om het leven. Onder hen waren 4 brandweerlieden. Meer dan 900 personen raakten gewond, van wie een aantal ernstig. De explosie richtte een enorme materiële schade aan. Een hele stadswijk werd erdoor weggevaagd.
Het kabinet beseft dat de ramp voor Enschede met name voor de slachtoffers niet voorbij is. Zij zal zich met anderen blijven inspannen om de getroffenen ook in de toekomst zo goed mogelijk bij te staan. Het rapport van de Commissie onderzoek vuurwerkramp maakt duidelijk dat veel is misgegaan of beter had gekund. In dit kabinetsstandpunt geeft het kabinet een reactie op de conclusies en aanbevelingen van de Commissie onderzoek vuurwerkramp en de acht rijksinspecties.
Uit de gebeurtenissen in Enschede zijn voor de overheid een aantal belangrijke lessen te trekken:


* De overheid moet zorgdragen voor heldere en eenduidige regelgeving, voor goed toezicht en consequente handhaving.
* Veiligheidsbeleid moet transparant zijn: de overheid moet de burgers periodiek informeren over wat er gebeurt op het terrein van de veiligheid en wie daarop aanspreekbaar is.
* Het moet in alle gevallen en situaties duidelijk zijn welke overheidsinstantie verantwoordelijk is voor welk onderdeel van het veiligheidsbeleid. Deze verdeling van verantwoordelijkheden vereist dat er bestuurlijk en multidisciplinair intensief wordt samengewerkt.

Brief aan de Tweede Kamer over het Kabinetsstandpunt Vuurwerkramp Enschede


***Zie het originele bericht voor downloaden in PDF-formaat***