CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA terecht dat kabinet aanbevelingen Oosting overneemt

Den Haag, 23 maart 2001
Persbericht

CDA: Kabinetsreactie op 'Oosting' is enig juiste

Het is 'verstandig, volkomen terecht en de enig juiste stellingname'. Dat zegt CDA woordvoerder Aart Mosterd in een eerste reactie op de kabinetsreactie op de conclusies en aanbevelingen van het onderzoeksrapport naar de Enschedese vuurwerkramp.

Mosterd hoopt dat in het debat dat de Kamer medio april over de ramp voert er de ruimte zal zijn om de vraag naar de ministeriële verantwoordelijkheid open en eerlijk te beantwoorden, zonder dat dit meteen wordt vermengd met de vertrouwensvraag. Mosterd: 'wanneer het alleen om de 'poppetjes' gaat, legt dat een claim op het debat waardoor we onszelf de mogelijkheid ontnemen om van het verleden te leren.'
Volgens Mosterd zal in het debat een aantal aspecten heel helder moeten blijken: Worden fouten duidelijk erkend? Wordt de verantwoordelijkheid voor wat er fout is gegaan ook werkelijk genomen? Wordt ingegaan op het waarom van het falen van de overheid en ook hoe het heeft kunnen gebeuren dat verantwoordelijken weinig tot niets hebben gedaan met de kennis van de ramp in Culemborg? Mosterd: 'Dat is de verantwoordelijkheidsvraag. Daarnaast is er de vertrouwensvraag Het kabinet zal glashelder moeten aangeven hoe wordt voorkomen dat er getroffenen tussen wal en schip vallen, bijvoorbeeld als gevolg van begrenzingen in Europese compensatieregels. Verder moet de Kamer er vertrouwen in hebben dat er een beleid naar de toekomst wordt gepresenteerd dat het vertrouwen van de burger in de overheid op het gebied van veiligheid kan terugwinnen'.

Woordvoerder: Aart Mosterd, tel: 0341- 351018.

Voor verdere informatie:Hans van der Vlies, tel: 06-22934604.

23 mrt 01 17:57