FNV

FNV


`Top bedrijfsleven eindelijk met billen bloot`
FNV Voorlichting - publieksinfo@fnv.nl


De FNV is blij dat de openbaarheid van topinkomens bij wet wordt geregeld. `Eindelijk moet de top met de billen bloot`


'Eindelijk! De elite van het Nederlandse bedrijfsleven zal met de billen bloot moeten.' Dat is de eerste reactie van de FNV op het kabinetsbesluit om de openbaarheid van topinkomens bij wet te regelen. Nederlands grootste vakcentrale heeft jarenlang gehamerd op dergelijke wetgeving.


De FNV vindt het vooral positief dat alle verschillende beloningscomponenten, zoals salaris, pensioen- en optieregelingen apart worden benoemd in de jaarverslagen van ondernemingen. Dat schept in ieder geval meer duidelijkheid, aldus de FNV. Wel had de vakcentrale liever gezien had dat alle bedrijven die een jaarverslag moeten uitbrengen onder de regeling vallen.


De FNV hoopt dat de nieuwe wetgeving leidt tot meer evenwicht in de beloning van de top van het bedrijfsleven in vergelijking met die van `gewone` werknemers.


De FNV herinnert aan het zogeheten http://www.stvda.nl/publicaties/default.asp?Desc=publicaties_nota_99_6 (Akkoord van Garderen). Werkgevers- en werknemersorganisaties spraken in 1999 af dat de salarissen van topmanagers niet onverantwoord mochten stijgen. Beloningsverschillen tussen personeelsleden, die niet objectief konden worden gemotiveerd, dienden voortaan uit den boze zijn.


De FNV waarschuwt overigens wel voor een opstuwend effect van de nieuwe wetgeving: `Niet de toppers moeten maatgevend zijn voor managers, die ongetwijfeld inkomens gaan vergelijken, maar redelijkheid en fatsoen. Dat is een echte bijdrage aan een verantwoorde loonontwikkeling voor iedereen.`


De FNV denkt ook dat de nieuwe wetgeving de weg opent naar het publieke debat over de topinkomens. Het liefst ziet de vakcentrale dat de topinkomens onderdeel gaan uitmaken van de CAO-onderhandelingen.


23 maart 2001


Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?

Check: http://www.fnv.nl/tijd.