Vereniging VNO-NCW

Persbericht
Afdeling Public Relations VNO-NCW

Adres/Address
'Malietoren'
Bezuidenhoutseweg 12
Den Haag
Telefoon/Phone
..-31 (0)70 349 01 67
Telefax/Fax
..-31(0)70 349 01 77
Postadres/Postal Address
Postbus 93002
2509 AA Den Haag
E-mail
communicatie@vno-ncw.nl

Reserve-officieren steunen Bosnische ondernemers
23 maart 2001 - Vandaag zijn de eerste vier reserve-officieren van Schiphol vertrokken naar Bosnië om bij te dragen aan de economische wederopbouw van dat land. Zij zijn de eerste vier uit een reeks van
- tot nu toe - ongeveer 50 reservisten, die met instemming van hun werkgever gedurende vier weken in die regio ondernemers gaan assisteren en begeleiden. De ondernemingsorganisatie VNO-NCW hecht zeer aan het project, dat kan bijdragen aan een grotere stabiliteit in Bosnië.

Het project komt voort uit het Platform Defensie-Bedrijfsleven (VNO-NCW), dat nu ongeveer twee jaar bestaat, en waarin bedrijfsleven en defensie mogelijkheden om samen te werken onderzoeken.

De reservisten worden toegevoegd aan de Nederlandse eenheden, die zich steeds meer gaan toeleggen op "nation building". In Bosnië is een relatief stabiele situatie ontstaan en nu gaat het er om bewoners vertrouwen te geven in de toekomst van hun land. Eén van de onderdelen daarvan is stimuleren van de economische ontwikkeling. Vanaf eind maart zijn minimaal drie deskundigen in het gebied aanwezig, waarbij zorggedragen is voor gespreide deskundigheid en overdracht van ervaring en contacten.

Vorig jaar zijn reserve-officieren, die vaak vele jaren geleden hun dienstplicht hebben vervuld, voor dit project benaderd. Voorwaarde is dat zij nu over civiele ervaring beschikken die rechtstreeks in Bosnië ingezet kan worden. In eerste instantie zijn reservisten gezocht met als achtergrond bankier, accountant of bedrijfsadviseur. Het enthousiasme voor dit project was vanaf begin groot. Niet alleen bij de betrokken reservisten, ook bij hun werkgevers. Zorgvuldige voorbereiding in Bosnië zelf, en een goede afstemming met de ministeries in ons land die zich met dit soort projecten bezig houden, is een belangrijke voorwaarde voor het succes geweest.