NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Living Tradition, Hedendaagse Amerikaanse Quilts

Maart 2001
(Mediabericht)

Living Tradition, Hedendaagse Amerikaanse quilts 23 maart t/m 10 juni 2001

Tot op de dag van vandaag is quilten enorm populair in de Verenigde Staten. Dit voorjaar toont het Nederlands Textielmuseum het tweede deel van het quilt-tweeluik .Living Tradition.. Was de eerste tentoonstelling gewijd aan historische Amerikaanse quilts, dit keer gaat het om een overzicht van hedendaagse Amerikaanse quilts van toonaangevende kunstenaars.

De tentoonstelling
De quilts in de tentoonstelling zijn in de afgelopen vijftien jaar vervaardigd door Amerikaanse kunstenaars die hebben deelgnomen aan de bekende Quilt National tentoonstellingen in de Verenigde Staten. Ongeveer de helft van de werken komt uit één particuliere collectie. De overigen zijn in bruikleen gegeven door de kunstenaars. Gastconservator Hilary Fletcher, tevens directeur van het .Quilt National Project., heeft de tentoonstelling samengesteld. De tentoonstelling toont hoe de klassieke quilt zich heeft ontwikkeld tot de moderne art quilt.

Geschiedenis
Vóór 1970 had het woord .quilt. vrijwel altijd betrekking op een beddensprei, die uit twee lagen en een vulling bestond. De lagen werden bijeengehouden door duizenden fijne, met de hand aangebrachte steekjes die het patroon van de patchwork- of applicatiebovenlaag aanvulden. De functie als beddensprei dicteerde de grootte, de vorm en de materiaalkeuze.
Vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw kwamen er relatief goedkope beddenspreien op de markt. Het quilten werd hierdoor minder noodzakelijk. De mensen die doorgingen met quilten deden dit primair omdat ze geboeid werden door het proces en omdat ze de dessins mooi vonden om ze te gebruiken.

Art quilts
In 1971 organiseerden de Amerikaanse quiltverzamelaars Jonathan Holstein en Gail van der Hoof een tentoonstelling van klassieke quilts uit hun uitgebreide collectie. De quilts werden tentoongesteld als onderdeel van de beeldende kunst in het Whitney Museum in New York. De tentoonstelling, getiteld .Abstract Design in American Quilts., stelde voor de allereerste keer grote aantallen mensen in de gelegenheid de mooie en krachtige dessins, gebruikt door de eerste quilters, te waarderen.

De tentoonstelling was in Amerika een keerpunt voor veel pioniers van het hedendaagse .art quilten.. Het was duidelijk dat kunst en quilt elkaar niet uitsluiten. Er ontstonden werken die waren bestemd voor muren in plaats van bedden. De waardering voor de Amerikaanse art quilt kreeg een grote impuls door de bekende Quilt National tentoonstellingen. De eerste werd in 1979 georganiseerd in Athens, Ohio. Inmiddels wordt de Quilt National elke twee jaar gehouden.

Quilt.kunstenaars
De quilts die te zien zijn op de tentoonstelling .Living Tradition. tonen aan dat het art quilten in Amerika op een hoog niveau staat. Van de volgende kunstenaars zijn quilts te zien:

Kyoung Ae Cho, Elizabeth Barton, Sue Benner, Elizabeth Busch, Joyce Marquess Carey, Erika Carter, Hollis Chatelain, Jane Burch Cochran, Cynthia Corbin, Judy Dales, Ardyth Davis, Sylvia Einstein, Caryl Bryer Fallert, Ruth Garrison, Carol Ann Grotrian, Tim Harding, Sharon Heidingsfelder, Nancy Herman, Wendy Huhn, Michael James, Melody Johnson, Ann Johnston, Holley Junker, John W. Lefelhocz, Libby Lehman, Linda Levin, Debra Lunn & Michael Mrowka, Therese May, Jan Myers-Newbury, Karen Perrine, Ann Rhode, Emily Richardson, Jane Sassaman, Joan Schulze, Robin Schwalb en Laura Wasilowski.

Film
Gedurende de tentoonstelling wordt in de filmzaal van het museum de Amerikaanse film .Quilts in Women.s Lives. vertoond.

Toegangsbewijs met voordeel
Op vertoon van het toegangsbewijs van het eerste deel van de tentoonstelling .Living Tradition, Historische Amerikaanse quilts. krijgt de bezoeker 50% korting op de toegang voor het tweede deel van .Living Tradition, Hedendaagse Amerikaanse quilts.. Deze actie geldt alleen voor individuele bezoekers (volwassenen) die de volledige prijs hebben betaald.

Voorjaars-quiltmarkt
Op zaterdag 21 april van 10.00 tot 17.00 uur wordt tijdens het Nationaal Museumweekend weer een quiltmarkt georganiseerd. Overdekte tenten worden geplaatst op het voorplein, waar kraampjes zijn ingericht met allerlei quilt-artikelen. Zo zijn er talloze stofjes in alle kleuren en patronen te koop. Demonstraties van speciale quilt-technieken zoals stained glass, paperpiercing en foundation piercing worden doorlopend gehouden. Naast .traditionele. quilt-techieken en .stoffen zijn er ook andere bijzondere stoffen te koop zoals Afrikaanse stoffen uit o.a. Benin en Nigeria en kleding gemaakt van snippers textiel.

Tijdens de voorjaars-quiltmarkt is er een inloopatelier van 10.00 tot 16.00 uur. Wil Fritsma demonstreert en laat de bezoeker zelf werken met de freeform-techniek, waarbij de cirkel en het vierkant uitgangspunten zijn.

Museumwinkel
Speciaal voor de quilttentoonstelling zijn er volop quilt-producten in de museumwinkel te koop zoals boeken, ansichtkaarten, affiches en quiltmaterialen.

Workshops
Tijdens de tentoonstelling geven toonaangevende (quilt)kunstenaars zoals Ann Johnston en Wendy Huhn verrassende workshops op het gebied van traditionele en hedendaagse quilttechnieken.

De tentoonstelling is gesponsord door the Dairy Barn Cultural Arts Center, Athens, Ohio (VS).



Nadere informatie en documentatie voor de pers: Yvette Lardinois, PR & Marketingmanager, T 013 549 45 33 of 06 515 348 29 / E-mail: bdlaryv@tilburg.nl (di t/m vr) en Caroline Boot, projectleider, T 013 549 45 13 (di t/m do). Ons web-adres is: www.textielmuseum.nl

15 mrt 01 10:20