Persbericht
Amsterdam, 22 maart 2001

Vrijdagmorgen aanbieding Antiracisme Petitie 2001 aan minister van Boxtel
Ed van Thijn: Nederlandse inzet VN-Wereldconferentie tegen Racisme te mager

Woensdagavond 21 maart is in de Rode Hoed in Amsterdam een start gemaakt met de discussie over de inzet van de Nederlandse delegatie tijdens de VN-Wereldconferentie tegen Racisme in Durban, Zuid-Afrika, in september dit jaar. Die is vooralsnog te mager, was de conclusie. Deelnemers aan het debat waren Bert Middel (PvdA TK-lid), Gerda Verburg (CDA TK-lid), Ed van Thijn (EUMC), Saskia Daru (UNITED) en Ahmed Pouri (PRIME).

Met name Ed van Thijn liet blijken dat hij de Nederlandse inzet te mager vindt. Bestrijding van racisme is geen prioriteit voor de politieke partijen, betoogde hij. Er wordt lippendienst bewezen aan het anti-racisme, maar tegen, bijvoorbeeld, de schrikbarende aanwas van vreemdelingenangst onder de Europese bevolking wordt geen concrete actie ondernomen, ook niet door Nederland. Zo weigert de Nederlandse Eerste Kamer het VN-Verdrag Rechten Nationale Minderheden te ondertekenen. Van Thijn uitte ook kritiek op het optreden van zijn PvdA-collega Wallage, die op basis van een 'geheim' politierapport mensen uit wilde sluiten van de asielprocedure.
PvdA'er Bert Middel erkende dat Wallage een fout had gemaakt, maar, zei hij, iedereen maakt fouten. Ook Gerda Verburg (CDA) vindt dat er meer moet gebeuren, met name op sociaal maatschappelijk en economisch niveau. Een herverdeling van de rijkdom moet ook in Durban ter sprake komen, aldus Verburg, die stelt dat wij bereid moeten zijn onze welvaart te delen met de armere landen. Alleen op die manier kan het
vluchtelingenprobleem, één van de oorzaken van de racistische tendensen in de Europese samenlevingen, worden bestreden. Verburg zei bovendien vluchtelingen wier gezin verhongert heel goed te kunnen begrijpen, wanneer ze alles op alles zetten om Europa binnen te komen.
Ahmed Pouri (PRIME) vindt het, op z'n zachtst gezegd, raar dat er in Europa op het hoogste niveau actie wordt ondernomen om de grenzen dicht te metselen, maar dat er geen orgaan bestaat op het gebied van anti-racisme, een orgaan dat daadwerkelijk uitvoerende macht heeft, dat wetten kan maken, dat regelgeving kan afdwingen. Dat punt moet in Durban zeker ter sprake komen, vindt hij. De conclusie van de avond was
eenduidig: de Anti-Racisme Conferentie in Durban is een kans die we niet mogen laten lopen.

Petitie-aanbieding vrijdagmorgen in Den Haag
In een petitie, die ondertekend is door tientallen organisaties, wordt aan de Nederlandse regering gevraagd haar inzet voor de VN- Wereldconferentie te versterken op met name twee punten. Het eerste speerpunt betreft de noodzakelijke aandacht vanuit een anti- racistisch perspectief voor de effecten van het migratie- en asielbeleid op intolerante en xenofobe tendensen in de samenleving. Het tweede speerpunt is de ratificatie van de VN- conventie voor arbeidsmigranten.

Wanneer: vrijdagmorgen 23 maart
Waar: Binnenhof (bij de fontijn)
Tijd: 9.45 uur

Meer informatie
Nederland Bekent Kleur
Bastiaan van Perlo (020) 689 75 55 of 06 246 166 28