Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 19 maart 2001

Made in Berlin
Zes jonge Berlijnse architectenbureaus

Tentoonstelling: van 24 maart tot en met 6 mei 2001 in de Entreehal van het NAi
Symposium: vrijdag 23 maart 2001 om 15.00 uur

In het hedendaagse Berlijn zijn een aantal benaderingen van architectuur die het zeer zeker verdienen om bij een breder publiek bekend te raken. De tentoonstelling 'Made in Berlin. Zes jonge Berlijnse architectenbureaus' toont het werk van Wolfram Popp Planungen, Sauerbruch/Hutton, Léon/Wohlhage/Wernik, Barkow/Leibinger, Grüntuch/Ernst, en Heide von Beckerath. De bureaus laten zien hoe zij met architectuur omgaan door een inspirerende werkomgeving in te richten en daarin één van hun belangrijkste projecten in Berlijn of de aangrenzende deelstaat Brandenburg te presenteren. Alle bureaus hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de Duitse architectuur. Op de openingsdag die op 23 maart wordt een symposium georganiseerd. Na een korte presentatie van de zes Berlijnse architectenbureaus zal er een discussie plaatsvinden tussen architectuurcritici uit Duitsland en Nederland, de zes Duitse architectenbureaus en Nederlandse architecten die in Berlijn gebouwd hebben zoals bijvoorbeeld Jo Coenen en Frits van Dongen van Architekten Cie.

tentoonstelling In Duitsland wordt allang niet meer alleen gebouwd in een retro-stijl met stenen buitenmuren zoals in zowel Duitsland als Nederland nog wordt gedacht. Er zijn in het hedendaagse Berlijn echter verschillende benaderingen van architectuur, die het verdienen ook buiten Duitsland bekend te raken. De zes Berlijnse bureaus Wolram Popp Planungen, Sauerbruch/Hutton, Léon/Wohlhage/ Wernik, Barkow/Leibinger, Grüntuch/Ernst, en Heide von Beckerath, tonen één van hun meest recente gebouwen. Alle bureaus hebben met hun projecten, die variëren van woonhuizen tot kantoren en nieuwe overheidsgebouwen, een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de Berlijnse architectuur. Ook wordt in kort bestek weergegeven hoe de situatie voor architecten er momenteel in Berlijn uitziet en wordt een overzicht gegeven van de projectlocaties.

symposium Het symposium 'Made in Berlin. Nederland en Duitsland in dialoog', gaat in op de vraag waarom er in Nederland betrekkelijk weinig belangstelling is voor de Duitse architectuur. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de visies binnen en buiten Duitsland? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Duitse architectuur? Deze vragen staan op het symposium centraal. Met de openbare discussie wil het NAi de architectuurdialoog tussen Nederland en Duitsland stimuleren.

Na een korte presentatie door elk van de zes architectenbureaus vindt een discussie plaats tussen Nederlandse architectuurcritici, Robert Roos (Trouw) en Michelle Provoost (Archis) en de Berlijnse architecten. Vervolgens gaan de Duitse architectuurcritici Angelika Schnell (Arch+), Ulf Meyer (World Architecture magazine) en Hans Wolfgang Hoffman (Berliner Zeitung), in discussie met Nederlandse architecten die in Berlijn gebouwd hebben. Deze architecten zijn Kees Christiaanse, Jo Coenen, Jan Dirk Peereboom Voller & Frits van Dongen (Architecten Cie) en Erik Schotte (OMA). Discussies onder leiding van Bernhard Schneider (Berlijn).



Het symposium vindt plaats op vrijdag 23 maart 2001, van 15.00 tot ca. 17.00 uur in het auditorium van het NAi. Toegang gratis. Reserveren voor het symposium is noodzakelijk, telefoon 010-4401261.

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: info@nai.nl.


NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: maandag, 19 maart 2001