Gemeente Neede

persbericht

Nummer 609, dinsdag 20 maart 2001
Voorlichting gemeentehuis, www.neede.nl
Arjan van Faassen, telefoon (0545) 288854

Contactpersoon voorbereidingsgroep jongerenreferendum: Maarten Lodeweeg, telefoon (0545) 293573 of 06 21947920

Vestigingsdirecteur Het Assink Neede: Elvira Boswinkel, telefoon (0545) 291001

Internet-website introduceert eerste jongerenreferendum van Nederland

Needse jongeren chatten vrijdagmorgen met burgemeester over gemeentelijke herindeling

Vrijdag 23 maart om 9.00 uur start de campagne voor het jongerenreferendum in Neede. Via een speciale website gaan Needse jongeren in het computerlokaal van Scholengemeenschap Het Assink, Julianastraat 12 in Neede, chatten met burgemeester Van Beem. Neede kan niet langer zelfstandig blijven en staat voor de vraag of Neede moet samengaan met de Achterhoekse buurgemeenten Eibergen (en Borculo) of moet fuseren met het Twentse Haaksbergen.

De gemeenteraad heeft besloten om naast het referendum een apart referendum te houden voor de Needse jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar. Dit is uniek in Nederland. Nog niet eerder mochten jongeren zich op deze manier uitspreken over de toekomst van hun gemeente.

In totaal zijn exact 734 jongens en meisjes stemgerechtigd voor het jongerenreferendum. Volgende week ontvangen zij thuis een oproep om deel te nemen. Bij deze oproep zit een stemformulier dat is gewaarmerkt met een droogstempel. Dit is een reliëfstempel om misbruik te voorkomen. In de daaropvolgende week kunnen de stembiljetten via een portvrije antwoordenveloppe teruggestuurd worden. Op 11 april, de dag van het officiële referendum, tellen jongeren zelf de geretourneerde stembiljetten. De uitslag wordt op de referendumavond bekendgemaakt.

internet
De communicatie rondom het jongerenreferendum wordt bijna volledig verzorgd via internet. Een aparte jongerenwebsite is te bereiken via www.neede.nl De jongerenwebsite heeft een vrij toegankelijk deel en een deel dat alleen toegankelijk is voor de stemgerechtigde Needse jongeren. Hiervoor ontvangen de jongeren bij de oproep een unieke toegangscode. De jongerenwebsite biedt naast informatie over het jongerenreferendum onder andere ook een chatbox, waarin live gediscussieerd kan worden, een forum, waarin per onderwerp meningen uitgewisseld kunnen worden en een dagelijkse poll met verschillende stellingen.