Rechtbank Utrecht



President Utrechtse rechtbank verbiedt nieuwe omroepnaam ME
Bron: Rechtbank Utrecht

Datum actualiteit: 23-03-2001

De president van de Utrechtse rechtbank mr. H.N. Brouwer verbiedt in zijn kortgedingvonnis van 23 maart 2001 RTL Veronica/HMG te gaan uitzenden op televisie, radio en internet onder het merk ME.

RTL Veronica/HMG is van plan vanaf 2 april 2001 de omroep die nu nog bekend is als Vero-nica, de naam ME te geven. Deze naamswijziging houdt verband met het uittre-den van de Vereni-ging Veronica uit HMG.

Het kledingconcern WE Ne-ther-lands maakt bezwaar tegen de nieuwe naam. WE Ne-ther-lands stelt dat deze naam een in-breuk vormt op haar rechten met betrekking tot het merk WE, waaronder zij in 140 winkels in de Benelux kleding verkoopt.

De president oordeelt in zijn vonnis dat de bezwaren van WE Ne-ther-lands ge-grond zijn. De motivering is de volgende. De president acht het aanneme-lijk dat, in-dien het pu-bliek door onder meer televisie-uitzendingen onder de naam ME op indrin-gende wijze wordt geconfronteerd met het merk ME, WE Ne-ther-lands daarvan nadeel zal ondervinden. De pre-sident heeft in aanmerking genomen dat op dit moment het merk WE bij het publiek de nodige bekendheid heeft mede door de reclame-inspan-ningen van WE Ne-ther-lands en het feit dat het merk WE de opvolger is van de bekende merken HIJ en ZIJ voor kleding. Voorts acht de pre-sident het van belang dat de merken WE en ME wat schrijfwijze en klankbeeld betreft op elkaar lijken. Beide bestaan uit één lettergreep van twee letters en - omdat ze be-doeld zijn in het Engels te worden uitgesproken - ein-digen op de klank "ie". Daarnaast acht de president het van belang dat WE Ne-ther-lands en HMG zich op ongeveer de-zelf-de doel-groep rich-ten.

Op grond van dit alles is het volgens de president mogelijk dat het merk WE verwatert, indien de gemeenschappelijke doelgroep van WE Ne-ther-lands en HMG inten-sief wordt geconfronteerd met de mer-ken WE en ME. De president acht het mogelijk dat dit nadelige gevol-gen zal hebben voor de marktpositie van WE Ne-ther-lands.

HMG wordt bevolen met onmiddellijke ingang het gebruik van het merk ME te staken en gestaakt te houden op straffe van een dwangsom van ¦ 25.000,-- per overtreding.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB0689
(Zie het originele bericht)