Socialistische Partij

Publieksopinie TV-inbelspelletjes gevraagd

23-02-2001 Veel TV-kijkers bellen regelmatig naar inbelspelletjes van diverse omroepen in de hoop op een prijs of deelname aan een programma. Onvoldoende bekend is de mening van bellers over en hun ervaring met deze belspelletjes. Reden voor SP-Kamerlid Jan de Wit om een consumentenonderzoek te starten. Het gaat om programma's als 'Ja ik wil een miljonair', 'Postcodeloterij: Miljoenenjacht' en Call-TV, waarbij de kijker kan bellen om mee te dingen naar een prijs. De tarieven voor deze inbelspelletjes zijn fors, 1.25 tot 1.99 gulden per gesprek. Onduidelijk is op welke wijze de telefonische 'bijdrage' van de beller verwerkt wordt en hoe de selectie van de 'winnaar' plaatsvindt. Dit is reden geweest voor de SP-fractie om bij herhaling bij de staatssecretaris van Justitie aan te dringen om op te treden tegen deze praktijken. Vorige week heeft het College van toezicht op de kansspelen aangegeven de gang van zaken rondom de inbelspelletjes ontoelaatbaar te vinden.
Een duidelijk overzicht van de opinie van de deelnemers is er echter nog niet, en om deze reden is de SP-fractie begonnen met een actie om te weten te komen wat de ervaringen zijn van de TV-kijkers met de deelname aan deze spelletjes. De volgende advertentie verschijnt zaterdag 24 februari in de landelijke pers. De Telegraaf weigerde de advertentie te plaatsen.

OOK 0900-BELAZERD?
Ook wel eens meegedaan met een van de vele TV-belspelletjes, in de hoop op een leuke prijs? En bent u daar niet vrolijker van geworden? (Te) lang aan het lijntje gehouden? Forse telefoonrekening als onverwachte prijs gekregen? Gewonnen prijs nooit gehad? Andere klachten? Tweede-Kamerlid Jan de Wit is erg benieuwd naar uw ervaringen! Meer weten? Kijk op www.sp.nl/belspel. Stuur uw reactie naar: Jan de Wit, Postbus 20018, 2500 EA Den Haag, fax (070) 3183803 of e-mail naar: Belspel@sp.nl