European Union

Belarus : presidential decree on foreign aid and the by-elections Press Release: Brussels (23-03-2001) - Press: 119 - Nr: 7361/01


Brussel,
23 maart 2001

7361/01 (Presse 119)

P 64/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap, namens de Europese Unie, over het presidentiële decreet inzake buitenlandse steun en de tussentijdse verkiezingen in Belarus

De EU is zeer verontrust over het presidentiële decreet dat op 12 maart werd uitgevaardigd en waarmee getracht wordt ingrijpende beperkingen op te leggen aan de buitenlandse steun aan Belarus op het gebied van democratisering, mensenrechten en humanitaire hulp. Dit decreet luidt een afwijking in van de verklaarde bereidheid om een dialoog met de internationale gemeenschap aan te gaan en zou tot de bevordering van een zelf opgelegd isolement kunnen leiden. De EU dringt er daarom bij de Belarussische autoriteiten op aan om het decreet in te trekken.

De EU heeft de tussentijdse parlementsverkiezingen in Belarus en de daaraan voorafgaande verkiezingscampagne met de grootst mogelijke aandacht gevolgd. Zij heeft kennis genomen van de beoordeling van de EU-vertegenwoordigers in Minsk en de adviserende en toezichthoudende groep van de OVSE. In gesprekken met het Belarussische ministerie van Buitenlandse Zaken in februari benadrukte de EU het belang van vooruitgang met inachtneming van de welbekende gemeenschappelijke criteria van de OVSE, de EU en de Raad van Europa. De EU betreurt dat vóór de tussentijdse verkiezingen weinig vorderingen bij het democratiseringsproces konden worden geconstateerd en dat met betrekking tot de criteria onvoldoende vooruitgang is geboekt.

Mochten de Belarussische autoriteiten zich bereid tonen om een echt democratiseringsproces te ontwikkelen, dan is de EU bereid haar steun aan te bieden. De EU zal het proces vóór de presidentsverkiezingen van dit jaar van nabij volgen en dringt er bij de regering van Belarus op aan om de politieke voorwaarden voor vrije en eerlijke presidentsverkiezingen te scheppen. Dit zou reële vooruitgang met betrekking tot bovengenoemde criteria impliceren. De EU benadrukt nogmaals het belang van democratische verkiezingen voor de toekomstige betrekkingen tussen Belarus en Europa. Dit zou een noodzakelijke eerste stap vormen in de richting van genormaliseerde betrekkingen met de EU.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.