Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 23 maart 2001

HANDHAVING VOLKSTUINCOMPLEXEN IN NIEUWEBRUG

De gemeente Haarlemmermeer gaat streng optreden tegen illegale bebouwing en bewoning alsmede brandgevaarlijke situaties op de volkstuincomplexen "De Groene Liede" en "Zonnehoek/Zandplaat". Voor bewoning wordt de handhaving per individueel geval toegepast, waarbij de peildatum 1 augustus 2000 als uitgangspunt geldt. De situatie voor strijdige bebouwing geldt per april 1999. De uitgangspunten voor de handhaving zijn gericht op de bouw- en brandveiligheidseisen alsmede op de regels die gelden voor overnachtingen in de tuinhuizen. Overtredingen na deze peildata worden onmiddellijk aangepakt. Rechtsgelijkheid, rechtszekerheid en vooral veiligheid voor de eigenaren/gebruikers van de complexen, zijn de belangrijkste redenen voor de gemeente om handhavend op te treden.
Om de ongewenste ontwikkelingen op de volkstuinencomplexen "De Groene Liede" en "De Zonnehoek/Zandplaat" een halt toe te roepen heeft de gemeente Haarlemmermeer besloten de planologische uitgangspunten van oktober 1998 stringent te gaan toepassen. Dit betekent dat per tuinkavel van ten minste 200m2 maximaal aan opstallen 45m2 mag worden gerealiseerd. Deze opstallen kunnen bestaan uit een (niet voor permanente bewoning bestemd) tuinhuis, een tuinkas en een berging. De berging mag een maximaal oppervlak hebben van 12 m2. De hoogte van de opstallen mag maximaal 3 meter bedragen en overnachtingen in tuinhuizen zijn alleen toegestaan in de periode van 1 april tot 1 oktober en dienen een recreatief karakter te hebben.
Voor het uitvoeren van de handhaving is gekozen voor beoordeling per individueel geval, aan de hand van bovengenoemde peildata. Op deze data is de feitelijke situatie op de volkstuincomplexen in kaart is gebracht. Bij overtredingen van de
brandveiligheidsvoorschriften wordt onmiddellijk opgetreden. Is de overtreding op de complexen van vóór de peildata, dan geeft de gemeente een persoonsgebonden gedoogbeschikking af. Dit betekent dat in geval van overlijden of bij het vervreemden en/of verhuren aan derden de gedoogbeschikking vervalt; dit heet ook wel een sterfhuisconstructie. Het complex moet immers weer voldoen aan de vastgestelde beleidsuitgangspunten.
Het gekozen beleid is deels een herbevestiging van de reeds eerder vastgestelde standpunten, waaraan een aantal aanvullingen en verduidelijkingen zijn toegevoegd. Hiermee is een heldere en rechtvaardige basis gelegd om de komende maanden het handhavingsproject uit te kunnen voeren. Dit gebeurd door een projectbureau. In de maanden juli tot en met november vorig jaar hebben medewerkers van de gemeente de volkstuincomplexen in kaart gebracht. Met behulp van onder meer digitale technieken is de grootte van de bebouwing en bewoning en de brandveiligheid inzichtelijk gemaakt. Het projectbureau zal het komende jaar met behulp van deze gegevens en in overleg met de eigenaren/gebruikers de situatie per kavel eenduidig vastleggen. Ook de brandweer is betrokken bij de uitvoering van de handhaving. Alle eigenaren/gebruikers van de volkstuincomplexen zijn op de hoogte gebracht van het nieuwe handhavingsbeleid. Op dinsdag 3 (De Groene Liede) en woensdag 4 april (Zonnehoek, Zandplaat en Klein België) vindt in Tenniscentrum Nieuwe Brug voor hen een informatieavond plaats.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen