Akzo Nobel

Tekort studenten technische vakken

Internationale concurrentiekracht loopt gevaar

Stockholm, 23 maart, 2001 Mr. Kees van Lede, voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel, heeft zijn ernstige bezorgdheid geuit over het gebrek aan interesse bij jonge mensen om te beginnen aan een technische of wetenschappelijke studie. Dit leidt tot een lagere instroom van technisch opgeleide mensen en zal op termijn de concurrentiekracht van Zweden en Nederland verzwakken. 'Dit is niet alleen een probleem voor deze twee landen maar ook voor de Europese overheid en de industrie als geheel. De Europese economie heeft jonge technische mensen nodig om onze welvaart ook in de toekomst te verzekeren.' Als stimulans en om de aantrekkelijkheid van de studie te verhogen biedt Akzo Nobel vijf stageplaatsen voor Zweedse studenten in Nederland en vijf voor Nederlandse studenten in Zweden. De onderneming maakte dit aanbod bekend tijdens de uitreiking van de Akzo Nobel Science Award 2001 aan prof. dr. Bengt Kasemo en prof. dr. Ingemar Lundström in de Ingenjörsvetenskaps-akademien (IVA) te Stockholm.

Het steeds kleinere aantal studenten dat kiest voor een technische richting aan de hogeschool of universiteit baart zorgen. De technische kennis in Zweden en Nederland in bepaalde disciplines is ongeëvenaard. Maar weinig mensen weten dat wereldwijd de kennis over cellulose en daarvan afgeleide producten grotendeels is gebaseerd op wetenschappelijk werk verricht in Scandinavië en Nederland. In Nederland bestaat een lange researchtraditie op het gebied van farmaceutica en fijne chemicaliën.

Voor de industriële basis van de twee landen waar Akzo Nobel belangrijke vestigingen heeft is een constante stroom nodig van nieuwe ideeën en gemotiveerde afgestudeerden van de uitstekende technische hogescholen en universiteiten. In de farmaceutische sector heeft men in Zweden al een uittocht gezien van veel belangrijke ondernemingen en knowhow. Akzo Nobel heeft belangrijke vestigingen op het gebied van humane en veterinaire farmaceutische producten. De continuïteit daarvan is sterk afhankelijk van de instroom van nieuwe getalenteerde studenten. Zij kunnen profiteren van Akzo Nobels internationale netwerk, vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De heer Van Lede opperde enkele ideeën om deze ongewenste situatie het hoofd te bieden. Akzo Nobel heeft al enkele jaren een programma 'Education Industry Partnership' (EIP), dat in leven is geroepen om de belangstelling van scholieren in techniek en wetenschap te stimuleren. Om de aandacht voor technische en wetenschappelijke studierichtingen verder te vergroten, bood hij een aantal stageplaatsen aan in Nederland voor studenten uit Zweden en omgekeerd. De studenten kunnen zes maanden een stage volgen op een Akzo Nobel-locatie om zich te oriënteren op de verschillende carrièremogelijkheden binnen de industrie. De heer Van Lede deed een beroep op de Zweedse IVA om de meest geschikte kandidaten te selecteren.


- - -