DSM

23 maart 2001

Principe-accoord CAO DSM Limburg BV 2001-2003

Vandaag hebben de directie DSM Limburg bv en vakorganisaties een principe-accoord bereikt over een nieuwe tweejarige CAO, inhoudende:

Beloning


* Structurele loonsverhoging van 4% per 1/4-2001.
* Verhoging van de maximum schaalsalarissen per 1 april 2001.
* Structurele loonsverhoging van 3,5% per 1/4-2002.
* Structurele verhoging van het tweede deel van de jaaruitkering met 5,5 dagen tot 16,5 dagen in 2001 en vervolgens met 5,5 dagen tot 22 dagen in 2002.

Het loongebouw


* Er wordt een nieuw functie- en loongebouw ontwikkeld. De ontwikkeling daarvan moet vóór 2003 zijn afgerond.
* Vooruitlopend daarop kan aan de medewerkers een teambeloning van maximaal 2% van het jaarinkomen worden toegekend, gekoppeld aan te realiseren doelstellingen.

Studie Continudienst


* De Studie Continudienst wordt voortgezet met als doel een in-, door- en uitstroomplan voor de CD met een bijbehorend arbeidsvoorwaardenpakket, dat voor de medewerkers meer flexibiliteit en maatwerk biedt ('levensfasemodel')
* Als eerste stap in de richting van dit model wordt de continudiensttoeslag verhoogd met 2,5% naar 31%. Deze 2,5% wordt door de CD'ers gespaard om in de toekomst de continudienst eerder te kunnen verlaten om over te stappen op een minder belastend dienstrooster.

* De toeslag voor werken volgens dienstrooster op feestdagen wordt voor de continudienst verhoogd tot de vóór 1994 geldende percentages.

* Aansluitend bij het Werkklimaatonderzoek zal aan een continudienstmedewerker, als hij per kalenderjaar meer dan drie diensten buiten het voor hem geldende dienstrooster werkt, per dienst die het aantal van drie overschrijdt een bonus van f 250,-- toegekend.

* De korte termijnproblematiek rond de continudienst zal worden aangepakt door voortzetting van de reeds aangezette dialoog en door workshops voor het management.

Wachtdienst


* Ingeval van wachtdienst wordt bij daadwerkelijk opkomen een toeslag van 0,60% van het salaris per opkomst toegekend.

Arbeidsduur


* Medio 2001 vindt evaluatie plaats van de in april 2000 afgesproken pilotprojecten voor flexibel werken. Op basis van deze evaluaties zal nieuw beleid worden geformuleerd, in te voeren per 1-1 2002.

Werkdruk en werkstress


* De reeds aangezette dialoog binnen de afdelingen/ploegen wordt voortgezet met behulp van de daarvoor samengestelde toolkit.
* Rond 1 mei wordt de voortgang getoetst door RvO's, OR-cie Sociale Aangelegenheden en CEOD.

* De hantering van de RIE en de PAGO als middelen om werkdruk en werkstress te meten wordt krachtig doorgezet. Enkele markante delen van de Werkklimaatanalyse zullen worden ingebouwd in de PAGO.

Arbeidsvoorwaarden à la Carte


* Om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan meer keuzemogelijkheden op arbeids-voorwaardelijk gebied zal een digitaal keuzesysteem 'CAO à la Carte' worden ingericht. Dit systeem zal eind 2002 operationeel zijn.

Pensioen en prepensioen


* Mede naar aanleiding van wettelijke ontwikkelingen wordt een studie aangezet naar een nieuwe, verbeterde pensioenregeling. Hierbij worden o.a. ook de structuur en de uitvoeringsorganisatie van het PDC betrokken.
In de studie zullen de door vakorganisaties gedane voorstellen worden meegenomen. Deze studie zal nog in 2001 worden afgerond, inclusief onderhandelingen hierover met de vakorganisaties.

Tijdelijke ouderenregeling


* Medewerkers die vanaf 1 april 2001 61 jaar worden/zijn, kunnen gemiddeld 1 dag per week korter werken met behoud van 90% van het maandinkomen. Deze regeling vervalt zodra de in het vorige punt genoemde studie is afgerond en ingevoerd.

Overig


* De vergoeding voor woon/werk-verkeer boven 15 km. wordt verhoogd met 15%.

* Er worden regelingen uitgewerkt om de fiscale mogelijkheden voor PC, fiets voor woon-werkverkeer en kinderopvang te benutten.

De komende week wordt in een Speciale Uitgave van DSM Nieuws nader ingegaan op de inhoud van de CAO.