Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Beantwoorde kamervragen over handel jeugdige voetballers

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2147764

23 maart 2001

Hierbij zend ik u de antwoorden, mede namens de ministers van Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, op de vragen, gesteld door de leden van uw Kamer Atsma, Verburg en Wijn (CDA) over handel in jeugdige voetballers (2000104710).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

Margo Vliegenthart

Antwoorden op kamervragen van Atsma, Verburg en Wijn over handel in jeugdige voetballers (2000104710)

---
Vraag 1.
Zijn er afspraken gemaakt met (internationale) voetbalorganisaties om te voorkomen dat mis-standen ontstaan? Zo ja, hoe zien de afspraken eruit?
Antwoord
Op nationaal niveau is het zo dat de KNVB en de clubs op de hoogte zijn van wat wettelijk mogelijk is. De KNVB distantieert zich ook van de handel in voetballers onder de 18 jaar en heeft de betaald voetbal organisaties per brief, van 7 maart jongstleden, nog eens gewezen op hun verantwoordelijkheden. In internationaal verband is inmiddels een overeenstemming op hoofdlijnen bereikt, die nog nader moeten worden uitgewerkt, tussen EU, FIFA en UEFA over een aangepast transfersysteem. Daarin wordt ook specifiek aandacht besteed aan de bescher-ming van de positie van jeugdige voetballers.
Vraag 2.
Bent u bekend met de in het artikel genoemde "Cross border foundation" op Aruba en waar houdt deze instelling zich mee bezig?
Antwoord
Ja, de Stichting 'Cross border foundation' heeft zich, naar aanleiding van het Volkskrant-artikel van 11 januari jongstleden per brief van 19 februari 2001 gericht tot mij (met een ko-pie aan de leden van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en ook al eerder aan de sportwoordvoerders in de Tweede Kamer bij brief van 12 januari jongstleden. In deze brieven wordt stelling genomen tegen de teneur van het genoemde artikel als zou deze Stichting erop uit zijn zich te verrijken met inkomsten uit de handel in jeugdige voetballers. Volgens de, met de brief meegezonden, statuten van deze Stichting heeft deze als doel: "het bevorderen van mondiale vriendschapsbanden tussen landen en bevolkingen, een en ander in het bijzonder op sport en cultureel gebied".
Vraag 3.
Is het u bekend dat er momenteel een onderzoek loopt naar fraude met paspoorten, waardoor sporters van buiten de EU op oneigenlijke gronden in de EU een woon-, werk- en verblijfsver-gunning kunnen krijgen? Op welke wijze is de Nederlandse overheid bij het onderzoek betrok-ken?
Antwoord
Ja. Mij is bekend dat het Openbaar Ministerie met betrekking tot de zaak Leonardo van de FC Feyenoord tot een veroordeling is gekomen aangezien hij in het bezit was van een vals pas-poort. De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft inmiddels besloten af te zien van ver-dere vervolging van Feyenoord, dan wel Leonardo..2
Vraag 4.
Welke maatregelen worden getroffen om handel in jeugdige voetballers te voorkomen en bent u bereid om malafide makelaars en andere betrokkenen te vervolgen op grond van mensen-smokkel? Antwoord
De KNVB en de clubs zijn primair verantwoordelijk in het voorkomen dat er wordt gehandeld in jeugdige voetballers. Zij houden zich aan de wettelijke regelingen. Ik verwijs u verder naar het antwoord op vraag 10 van de heer Rijpstra met betrekking tot het onderwerp mensen-smokkel.

'Beantwoorde kamervragen over handel jeugdige voetballers'.

Zie het originele bericht voor ophalen van PDF-bestanden