Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 maart 2001, no. 42

Kinderboerderijen afgeschermd voor publiek, natuurgebieden dicht

Gemeente verscherpt maatregelen tegen verspreiding mond- en klauwzeer (MKZ)

Naar aanleiding van het uitbreken van mond- en klauwzeer (MKZ) in Nederland heeft de gemeente Eindhoven extra voorzorgsmaatregelen genomen tegen de verspreiding van deze voor evenhoevige dieren besmettelijke ziekte. De kinderboerderij in het Philips van Lenneppark wordt vandaag nog met hekken afgezet zodat ieder fysiek contact tussen dier en mens onmogelijk wordt. De verschillende natuurterreinen op het grondgebied van de gemeente Eindhoven zullen worden afgesloten. De kinderboerderij in het Philips van Lenneppark was drie weken geleden al gesloten om het risico op verspreiding van mond- en klauwzeer (MKZ) tot een minimum te beperken. De gemeente Eindhoven, die het park beheert, volgde hiermee het advies op van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Omdat ondanks de sluiting langs de omheining van de kinderboerderij, het hertenpark en een aanliggende wei toch contact tussen dieren en mensen mogelijk bleef, is nu besloten dit gebied met hekken te omgeven. Om de risico's verder in te perken wordt ook het aantal verzorgers dat de boerderij mag betreden tot een minimum terug gebracht.
De gemeente brengt ook alle andere kinderboerderijen en locaties met verschillende soorten dieren in kaart. Deze terreinen zullen door de gemeente worden afgezet met roodwit lint en voorzien van borden met de oproep ieder contact met de dieren te mijden. De beheerders van deze terreinen krijgen een brief met een oproep hun terreinen voor publiek gesloten te houden en aanvullende maatregelen te nemen om het contact tussen dieren en verzorgers tot een minimaal noodzakelijk niveau terug te brengen. Verder dient men bij aankomst en vertrek te zorgen voor een adequate ontsmetting. Uitrijden en verspreiden van mest is tot nader order verboden.

Natuurgebieden dicht
De verschillende natuurgebieden binnen de grenzen van Eindhoven zullen ook voor publiek worden afgesloten. Het gaat hier om bijvoorbeeld het natuurterrein Urkhovense Zegge en terreinen in Bokt. Hier zullen op doorgaande routes en paden verbodsborden komen te staan. Er zal een regeling worden getroffen voor verzorgers die deze gebieden toch moeten betreden.
Al deze maatregelen worden genomen omdat mensen het MKZ-virus kunnen overbrengen en verspreiden naar andere dieren, bijvoorbeeld via hun kleren of schoeisel. Daarom worden ook de natuurterreinen afgesloten. Daarin bevinden zich bijvoorbeeld reeën die gevoelig zijn voor het MKZ-virus. Om misverstanden te voorkomen: mensen kunnen het virus wel overbrengen, maar kunnen er zelf niet ziek van worden. De gemeente volgt met deze maatregelen de aanwijzingen van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De maatregelen worden verder afgestemd met het coördinatiecentrum MKZ Zuid-Oost Brabant in Gemert dat de voorzorgs -maatregelen tegen MKZ in de regio coördineert.