EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO over MKZ-crisis: steeds meer problemen bij handels- en productiebedrijven

De gevolgen van de MKZ-crisis beginnen ook zichtbaar te worden binnen de hele logistieke keten waar duizenden handels- en productiebedrijven deel van uit maken. Volgens EVO kan de schade voor het Nederlands bedrijfsleven als gevolg van deze logistieke problemen oplopen tot enkele tientallen miljoenen guldens per dag.

Hoewel EVO volledig achter de noodmaatregelen staat, blijkt in de praktijk dat de verbodsbepalingen door verschillende controlerende overheidsinstanties verschillend worden uitgelegd. Hierdoor ontstaat verwarring en kunnen bedrijven mogelijk onbewust bijdragen aan de verspreiding.
Zo is onduidelijk welke goederen mogen worden uitgevoerd en welke goederen binnen Nederland mogen worden vervoerd. Het vervoer van blikjes kattenvoer wordt in sommige situaties verboden, terwijl het vervoer van worst in blik soms zonder problemen verloopt.

Werktijdverkorting aanvragen

Bedrijven die gedupeerd worden door de gevolgen van de MKZ-crisis, kunnen hun bedrijfsschade gedeeltelijk beperken door Werktijdverkorting (WTV) aan te vragen bij de Arbeidsinspectie.

EVO wijst hier met name op omdat in de praktijk blijkt dat veel ondernemers hier niet van op de hoogte zijn. De WTV is een aanvullende WW-uitkering voor werknemers over de periode dat zij zonder werk thuis zitten.

Arbeidsinspecties hebben de afgelopen weken al topdrukte gehad door de verzoeken om WTV van de vleessector. De WTV dient te worden aangevraagd bij de Arbeidsinspectie in de regio waar het bedrijf gevestigd is.

WTV is gebonden aan een aantal voorwaarden, waaronder de norm dat de terugval in bedrijfsactiviteit minimaal 20 procent moet zijn.

Terug ...