Gemeente Oosterhout

Besluitenlijst

Vergadering college van b. en w. 20 maart 2001

Bijstandsgerechtigden krijgen ook in 2001 automatisch tegemoetkoming

Alle Oosterhouters die minimaal één jaar een Algemene bijstandsuitkering ontvangen, krijgen ook in 2001 automatisch een uitkering uit de Tegemoetkomingsregeling. Zij hoeven dus geen aanvraag te doen. Burgemeester en wethouders hebben tot deze uitvoeringsaanpassing van de Tegemoetkomingsregeling besloten. De regeling is bedoeld om minima financieel te ondersteunen bij het leggen van sociale contacten.

Vorig jaar nog gold dat ook Oosterhouters die kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en heffingen hadden gekregen, ook automatisch in aanmerking kwamen voor kwijtschelding. Gebleken is echter dat op grond van deze regeling een aantal mensen ten onrechte kwijtschelding heeft ontvangen, onder andere omdat hun omstandigheden in 1999 aanzienlijk waren veranderd en ze eigenlijk geen recht meer konden doen gelden op tegemoetkoming.

Daarom zullen dit jaar alle mensen die geen Abw-uitkering hebben, maar wel recht denken te hebben op tegemoetkoming, deze uitkering weer zelf moeten aanvragen. Belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van de uitkering is dat men minimaal één jaar aantoonbaar een inkomen op bijstandsniveau genoten moet hebben.

De hoogte van de uitkering hangt af van de gezinssituatie. Het basisbedrag is 225 ( 102,10) met vervolgens een gezinsbedrag per volwassene van 75 ( 34) en een bedrag van 125 ( 56,70) per inwonend kind voor wie recht op kinderbijslag bestaat. Als de aanvrager kan aantonen dat hij de tegemoetkomingsregeling heeft besteed aan de beoogde voorzieningen (op gebied van sociaal-culturele activiteiten, educatie, recreatie of sport), dan is verdubbeling van het bedrag mogelijk tot een maximum van 1000 ( 453,78) per gezin.

Een andere wijziging is dat de sociaal-culturele activiteiten waarvoor tegemoetkoming mogelijk is, ruimer is omschreven. Dat betekent onder andere dat de regeling ook gaat gelden voor activiteiten die buiten Oosterhout plaatsvinden.

Inwoners van Oosterhout kunnen vanaf 1 april 2001 tegemoetkoming aanvragen. Wie dat doet voor 1 juli 2001, krijgt het volledige bedrag. Daarna vindt afbouw plaats: 75 procent voor aanvragen in het derde kwartaal en 50 procent voor aanvragen in het vierde kwartaal.

B. en w. stemmen in met subsidieaanvraag voor regionaal indicatieorgaan

Het college van b. en w. kan ermee instemmen dat het Regionaal Indicatie Orgaan Breda, waarvan ook Oosterhout deel uitmaakt, subsidie aanvraagt bij het ministerie van VW voor het verbeteren van de kwaliteit. Voor het RIO Breda ligt in totaal een subsidie van 933.118 ( 423.430) in het verschiet. Het RIO is de organisatie die vragen op het gebied van wonen en zorg behandelt en afwikkelt.

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet het kwaliteitsplan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet in het plan onder andere worden aangegeven hoe de advisering voor de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) in de werkzaamheden van het RIO worden ingepast. Ook moet het plan aanzetten bevatten voor het verbeteren van de interne bedrijfsvoering.

In het kader van de ombuigingsoperatie "Basis in Balans" hebben college en raad aangegeven dat het RIO efficiënter moet gaan werken. Hier zou een ombuiging van 50.000 gehaald moeten worden. Door de interne bedrijfsvoering te verbeteren, moet die doelstelling gehaald worden, aldus het college.

Oosterhout, 22 maart 2001