Politiebericht Friesland: Friesland 23-03-2001 Politieberichten van 22/3 (13.00 uur) tot 23/3 (07.00 uur)

Peins: verloren trapje veroorzaakt schade aan drie personenwagens Donderdag omstreeks 06.40 uur lag een aluminium trapje op de Rijksweg A31 nabij Peins. De trap werd te laat opgemerkt door een 52-jarige automobilist uit Kollumerzwaag. Hij reed over de trap heen. Achter hem reed een 41-jarige automobilist uit Lauwerzijl. Deze auto had schade aan de grille en de voorbumper. Tevens had de auto een lekke band en een kapotte velg. Ook een 47-jarige automobilist uit Deinum kon de restanten van het trapje niet ontwijken. De brokstukken zijn door de betrokkenen van de weg verwijderd. Onderzoek wees uit dat de trap was verloren door een vrachtwagen van een bedrijf uit Veenwouden, die bestuurd werd door een 27-jarige inwoner van Zwaagwesteinde. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Terschelling: proces-verbaal voor vervoer paardentrailer Donderdag omstreeks 11.45 constateerde de politie van Terschelling dat de veerboot van Harlingen een tractor met een lege paardentrailer naar het eiland vervoerde. Omdat het vervoer van paardentrailers momenteel verboden is, werd tegen de eigenaar van de tractor en paardentrailer, een 55-jarige inwoner van Midsland, door de politie een proces-verbaal opgemaakt. De paardentrailer zou ontsmet worden.

Fryske diken: aankondiging controles
Maandag 26 maart wordt door het bureau Verkeershandhaving Fryske diken en het district Noordoost intensief gecontroleerd in de dorpen van Dongeradeel op gordel, helm, rood licht, snelheid en alcohol. Dinsdag 27 maart wordt gecontroleerd door de radarwaarnemers van het Bureau Verkeershandhaving Fryske diken op de Oude Rijksstraatweg tussen Marssum en Dronrijp Woensdag 28 maart worden er controles uitgevoerd tussen Hemelum en Koudum. Ook elders in de provincie Fryslân zal in die week worden gecontroleerd op snelheid.

Leeuwarden: mishandeling
Donderdag omstreeks 09.00 uur fietste een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden over de Cammingaburg in de richting van de Egelantierstraat. Toen zij net in de Egelantiestraat reed kwamen uit de bosjes twee jongens aanlopen. Een van de jongens probeerde een tak door de spaken van het voorwiel te steken. Bij het ontwijken kwam de fietsster tegen een stoeprand ten val. Hierbij raakte ze gewond aan haar linkerpols. Vervolgens sloeg een van de jongens het meisje tot drie à viermaal met de tak op haar linkerscheenbeen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Joure: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden is donderdag om 21.30 uur op A6 door de politie staande gehouden omdat 189 km/u gereden, een overschrijding van de maximum snelheid met 69 km. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: wisseltruc
Een onbekende man en vrouw hebben donderdag omn 15.15 uur in een winkel aan het Kleinzand door een wisseltruc enkele honderden guldens buitgemaakt. De man en de vrouw, hadden in de winkel een jas uitgezocht van 269 gulden en wilde deze afrekenen bij de kassa. Ze gaven de medewerker achter de kassa een biljet van 250 gulden. De medewerker maakte de man en de vrouw, die aangaven alleen Spaans te spreken, duidelijk dat het bedrag ontoereikend was. De man gaf daarop een biljet van duizend gulden en gebaarde dat hij zijn biljet van 250 gulden terug wilde. De man graaide vervolgens in de kassa, overigens zonder dat een van de medewerkers van de winkel zag dat hij daadwerkelijk geld wegnam. Toen de man en vrouw de winkel hadden verlaten, bleek er een aantal briefjes van 100 gulden te zijn verdwenen. Het signalement van de man luidt: buitenlandse afkomst, mogelijk Indiaas/Mexicaans, leeftijd circa 40 jaar, grof postuur, kort van lengte circa 1.65/1.70 meter, kort zwart golvend haar, hij had een gezet, rond hoofd, geen bril, baard of snor. Hij droeg een driekwart leren jas, zwart van kleur, en een blauwe spijkerbroek. Daaronder droeg hij donkere schoenen. Het signalement van de vrouw;; eveneens van buitenlandse afkomst, mogelijk Spaans, leeftijd 35/40 jaar, geverfd, lang haar (roze/blonde stukken) zij droeg dit enigszins opgestoken, rond gezicht, donkere ogen, lichtgekleurde driekwart jas en waarschijnlijk een sjaaltje om haar hals. Vermoedelijk droeg zij een broek.

Drachten: aanhouding na belediging
Een 17-jarige inwoner van Drachten is vrijdag om 00.30 uur op de Middelwyk aangehouden, omdat hij twee politiebeambten had beledigd. Deze wilden de man verbaliseren wegens wildplassen, waarop de man hen begon te beledigen. Hij werd daarop aangehouden, waarbij hij een agente in het gezicht spuwde en tegen de arm schopte. Hij werd op het bureau ingesloten.

Drachten: onder invloed
Een 28-jarige inwoner van Drogeham is vrijdag om 00.30 uur op de Zuiderdwarsvaart aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Aangezien de man op het bureau een blaasproef weigerde, werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Wolvega: inbraak auto
In een auto die geparkeerd stond aan de Pieter Paulus Rubensstraat is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken. Nadat een ruit was geforceerd, werd een radio/cassettespeler weggenomen. De 27-jarige eigenaar uit Wolvega deed aangifte.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272