Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 maart 2001, no. 43

Reactie G21 op onderzoeksrapport van de Algemene Rekenkamer betreffende het Grote stedenbeleid

Met waardering heeft de G21 kennis genomen van het onderzoeksrapport van de Algemene Rekenkamer. Een helder en gedegen rapport met goede onderbouwing. De constateringen van de Algemene Rekenkamer worden herkend doch daarbij zijn de volgende kanttekeningen te maken. De bevindingen bevestigen nog eens dat het hier gaat om een, in 1995 ingezet beleidsproces, welk proces naar ambitie en gevolgen voor de uitvoering zijn weerga niet kent.
Het getuigt van realiteitszin om te blijven onderkennen dat het een proces van lange adem betreft, tijdens welk proces Rijk en Steden bij voortduring bezig zijn met het creëren van optimale condities t.b.v. de beleidsuitvoering.

Het rapport beoordeelt uitsluitend de rijksinspanningen in dezen en de doorwerking daarvan in de stedelijke uitvoering. De kwaliteitsslagen die gemeenten gedurende de onderzoeksperiode hebben gemaakt, zijn echter buiten beschouwing gebleven . Toch zijn deze kwaliteitsslagen evenzeer van belang om een totaalbeeld te vormen. Kwaliteitsslagen waarin gemeentelijke organisaties zijn "gekanteld" en gericht op het werken met meetbare doelen en resultaten in open relaties met partners, werkend langs de lijn visie-programma-project.

Het proces van verdere conditionering door zowel rijk als steden is zeker nog niet voltooid.
Het rapport beslaat bevindingen over met name de eerste GSB-periode (1995-1999) met een doorsteek naar begin tweede periode. Veel gewenste verbeteringen zijn inmiddels doorgevoerd.

Recente monitorgegevens laten bovendien zichtbare resultaten zien met name in de achterstandsgebieden.

De moeilijke aantoonbaarheid van de causaliteit tussen de gepleegde inspanningen en de gemeten resultaten wordt eveneens door de G21 onderkend.

We nemen dan ook 'slechts' waar dat de Rijksinspanningen en de stedelijke inspanningen tot nu toe in ieder geval gelijk op zijn gegaan met de waargenomen vooruitgang in resultaten!

Het is dan ook ons vaste voornemen om het proces van verdere kwaliteitsslagen in gezamenlijkheid, Rijk en steden, met kracht voort te zetten

Inl. Dr. R.W. Welschen, voorzitter G21. Tel. 040 238 21 41 Mr. Dr. A Rombouts, vice-voorzitter G21 Tel.073 651 53 07