Politiebericht Groningen: Diverse 23-03-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
Vrijdag 23 maart 2001

Dagelijkse berichten regio Groningen

Groningen: medicijnen vermiste Anton de Vries mogelijk gevonden Een plastic zakje met medicijnen van de sinds 8 maart vermiste Stadjer Anton de Vries is via de PTT terug bezorgd op zijn huisadres. Een familielid haalde deze week een pakketje op van het postkantoor die op 13 maart tevergeefs door een postbode op het huisadres van de Vries was aangeboden. In het pakketje bleek de een plastic zak te zitten met de medicijnen van Anton de Vries. Navraag bij de PTT leerde dat het zakje met medicijnen via een brievenbus bij het postsorteercentrum in Zwolle is terechtgekomen. De PTT stuurde op basis van het vermelde adres op de medicijndoosjes het zakje weer terug. De politie acht het mogelijk dat iemand het zakje gevonden heeft en in een brievenbus heeft gedeponeerd. De politie wil graag in contact komen met de eventuele vinder en roep degene op om zich te melden bij het politiebureau Kardinge. In het plastic zakje zaten een aantal witte medicijndoosjes en flesjes met de adresgegevens van AJG de Vries en een doorzichtig medicijnverdeeldoosje. De eventuele vinder wordt verzocht te bellen op het telefoonnummer 0900 8844.

Groningen: locatie Sontweg voor bezoekers gesloten In verband met de MKZ maatregelen en de aanwezigheid van de politiepaardenmanege op de locatie Sontweg in de stad Groningen is het terrein gesloten voor bezoekers. Omdat de afdeling Bewaring Afgifte Voorwerpen met onder andere de fietsenloods ook op deze locatie is gevestigd is het voor de duur van de afgekondigde maatregelen niet mogelijk om (brom)fietsen te bekijken of in het kader van slachtofferhulp te kopen.

Groningen: man vernielt bushokje
Getuigen zagen donderdagavond dat een 26-jarige man uit Groningen met een steen een ruit van een bushokje aan de Hereweg ingooiden. Zij waarschuwden een passerende politiewagen waarop de man werd aangehouden. De man die aanvankelijk een valse naam opgaf verklaarde de vernieling niet opzettelijk gepleegd te hebben. Na verhoor werd hij op vrije voeten gesteld. Hij krijgt een proces-verbaal.

Groningen: twee mannen op gestolen fiets
Op de Schoolholm werden donderdagavond twee mannen 34 en 29 uit Groningen aangehouden omdat zij in het bezit waren van een fiets waarvan het slot was opengeknipt. Verder bleken ze in het bezit van een zogenaamde geprepareerde tas waarin een betonschaar zat. Beide mannen zitten voor nader onderzoek en verhoor vast.

Groningen: winkeldief moet nog zitten
Een 39-jarige man uit Groningen werd donderdagmiddag betrapt door winkelpersoneel toen hij in samenwerking met een andere man twee truien wegnam bij een kledingwinkel aan de Grote Markt. Na een korte schermutseling met het personeel kon de man worden overgedragen aan de politie. Hij bleek in het bezit van de truien en een groot mes. Op het bureau kwam naar voren dat hij nog twee weken celstraf tegoed had. Hij is overgedragen aan justitie.

Groningen: aanhoudingen voor wildplassen, belediging en fietsendiefstal
Twee mannen zijn donderdagnacht aangehouden in de binnenstad voor het urineren in het openbaar. Een 37-jarige Stadjer stond midden in de Peperstraat te plassen tegen een geparkeerde auto. Hij werd aangehouden en verkeerde dusdanig onder invloed dat hij ter ontnuchtering is ingesloten. Hij krijgt ook een bon voor openbare dronkenschap. In de Schoolholm stond een 31-jarige Groninger te plassen en bij het uitschrijven van de bon wilde hij zijn naam niet geven en moest hij mee naar het bureau. Een 23-jarige stadsgenoot tenslotte uitte zijn frustratie tegenover surveillerende agenten door een bekend beledigend handgebaar. Hij verklaarde zijn frustratie doordat hij lastig was gevallen door een andere man en toen was er geen politie in de buurt. Hij kreeg voor zijn gedrag een bekeuring. Een getuige zag een 42-jarige man zonder vaste woonplaats een fiets wegnemen vanaf de Vismarkt. Op basis van het signalement werd de fietsendief aangehouden in de Oude Ebbingestraat. Daar probeerde hij de fiets te verkopen aan twee passanten. De man bekende de diefstal en werd na verhoor met een proces-verbaal vrijgelaten.

Groningen: bromfietser gewond
Op de kruising Pleiadenlaan / Siersteenlaan raakte donderdagmiddag een 28-jarige bromfietser uit Groningen gewond toen hij geen voorrang kreeg van een 29-jarige plaatsgenoot op de fiets. De bromfietser kwam ongelukkig ten val en werd met armletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Groningen: pizzakoerier overvallen
Een 17-jarige pizzakoerier is donderdagavond tegen 22.30 uur overvallen door twee nog onbekende mannen. De bezorger werd in de Noorderkroonstraat aangesproken door een van de mannen die hem vervolgens bedreigde met een mes en enkele tientjes mee kreeg. De twee overvallers verdwenen op een blauwe bromscooter van het merk Gilera. Eventuele getuigen van de overval worden verzocht contact op te nemen met de politie op het telefoonnummer 0900 8844.

Finsterwolde: onderzoek fraude afgerond
Het onderzoek tegen de 47-jarige inwoner uit Finsterwolde en diens 48-jarige echtgenote, die eind februari (27-02-01) zijn aangehouden op verdenking van sociale zekerheidsfraude, is afgerond. Het echtpaar heeft de gemeente Reiderland voor een bedrag van ruim 50.000 gulden benadeeld. Uit het onderzoek van de sociale recherche is gebleken dat ze gedurende ruim een jaar waarin ze een bijstandsuitkering genoten, ook andere werkzaamheden verrichten waarmee ze geld verdienden. Ze bezorgden onder meer kruidenierswaren op bestelling. De man runde tevens een café die hij had ondergebracht in een gedeelte van de woning. Zoals eerder gemeld is de handelsvoorraad ten behoeve van de genoemde werkzaamheden in beslag genomen. Evenals de bestelbus die voor de aflevering van de goederen werd gebruikt. Het echtpaar is na de aanhouding enkele dagen verhoord en daarna weer op vrije voeten gesteld. Het bedrag van ruim 50.000 gulden zal door de gemeente van het echtpaar worden teruggevorderd. Het proces-verbaal van de sociale recherche zal voor verdere afdoening worden verzonden naar de Officier van Justitie.

Warffum: inbraak cafe
In een café aan de Noorderstraat in Warffum is woensdagnacht ingebroken. Men is binnengekomen door het slot van de toegangsdeur te forceren. In het café is een speelautomaat opengebroken en het geld eruit gehaald. Tevens is de inhoud van de kassa meegenomen. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat. De politie stelt een nader onderzoek in.

Midwolda: brand woonhuis; bewoner aangehouden
Op verdenking van brandstichting is donderdagavond een 36-jarige inwoner van Midwolda aangehouden. De man die onder invloed van alcohol was, gaf aan dat hij kort daarvoor zelf zijn woning aan de Niesoordlaan in brand had gestoken. Deze woning die voor de sloop bestemd was en door de betreffende persoon gekraakt was, brandde geheel uit. De brandweer kon dit niet meer voorkomen. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Hoogezand: man aangehouden voor vernielingen bij ex Een 33-jarige inwoner van Veendam is donderdagavond aangehouden voor het plegen van vernielingen in het huis van zijn ex in Hoogezand. Hij had haar kort daarvoor lastig gevallen en had op het moment dat hij door zijn ex de woning werd uitgestuurd, een deur en een lantaarn vernield. Tevens had hij de huissleutels meegenomen. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Ten Post: schade bij botsing Provincialeweg
Donderdagmorgen ontstond er flinke schade aan twee personenautos toen ze op de kruising Provincialeweg met de Eestumerweg met elkaar in botsing kwamen. Een 37-jarige inwoner van Losser, stak vanuit het dorp de Provincialeweg over en zag daarbij de vanuit de richting Appingedam naderende andere automobilist, een 46-jarige Damster, over het hoofd. Beide bestuurders liepen wonderwel geen verwondingen op. De autos moesten door een bergingsbedrijf worden afgevoerd.

Stedum: 65% te snel bij wegwerkzaamheden
Op de Delleweg bij Stedum zijn donderdagmiddag 155 bestuurders van voertuigen bekeurd voor te hard rijden. Dat is ruim 65 procent van de 240 gecontroleerde voertuigen. Ter plaatse gold in verband met wegwerkzaamheden een tijdelijke snelheidslimiet van 30 km/u. De hoogst genoteerde reed 87 km/u. De wegwerkers bevonden zich gedurende hun werkzaamheden vlak naast de rijbaan.

Marum: winkelier bestolen: politie waarschuwt
De politie waarschuwt voor de praktijken van een drietal personen, twee mannen en een vrouw, die zich verplaatsen in een oude zilverkleurige Skoda personenauto. Gisteren hebben ze een winkelier in wit en bruingoed aan de Hoornweg in Marum op slinkse wijze een bedrag van duizend gulden afhandig gemaakt. Vermoedelijk pleegt dit drietal meer van dit soort zaken in het noorden van het land. Donderdagmiddag omstreeks 17.30 uur kwam een van de mannen en de vrouw de winkel binnen en wilden een friteuse kopen. Toen het op betalen aankwam wilden ze met een biljet van 25 gulden betalen. Dit was niet voldoende, waarop ze met een biljet van duizend gulden kwamen. Toen de winkelier een bundeltje papiergeld te voorschijn haalde om daaruit het wisselgeld te halen, pakte de man het bundeltje geld brutaalweg uit zijn handen. De winkelier pakte het geld onmiddellijk weer terug. Daarop vertrok het paar onder medeneming van het biljet van duizend gulden. Een korte controle leerde de winkelier, dat hij ongeveer duizend gulden miste uit het bundeltje geld. Hij waarschuwde daarop de politie. Gebleken is, dat een derde man buiten op de uitkijk stond. Deze vertrok samen met het paar in de genoemde personenauto. Verder is duidelijk geworden dat het vermoedelijk om een auto met een Poolse kenteken gaat. Zoals gezegd gaat het om een oude zilverkleurige Skoda met de motor achterin. De personen worden beschreven als zigeunertypes. De vrouw had sluik bruin/zwart haar tot op de schouders en droeg een bruine leren jas. De man in de winkel had zwart golvend haar en droeg een zwarte leren jas. De man die buiten stond was rond de 35 jaar oud en droeg een blauw jack met een rood embleem op de mouw met gele letters. De politie vraagt eventuele getuigen om contact op te nemen met de politie in Leek 0900-8844.

Den Ham: auto in beslag genomen
De politie heeft donderdagavond de auto van een 41-jarige man uit Oldehove in beslag genomen. De man reed zonder rijbewijs en was reeds enkele keren voor dit feit door de politie aangehouden. De politie maakt proces-verbaal op.

Niebert: snelheidscontrole
Bij een snelheidscontrole op de Molenweg in Niebert zijn donderdagmiddag 26 bestuurders bekeurd. De hoogst genoteerde reed 82 km/u waar maximaal 50 was toegestaan. In totaal passeerden 312 voertuigen de radarcontrole.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844