FNV BONDGENOTEN

FNV: Duizend stakers sluiten 3e stakingsweek af

Duizend stakers sluiten de week af

Inzet uitzendkrachten helpt niet

Vandaag hebben opnieuw zo'n duizend stakers in de sector Metaal & Techniek het werk neergelegd. Bijna alle 23 bedrijven waar wordt gestaakt liggen stil omdat de werknemers die niet staken massaal een vrije dag opnemen.

FNV Bondgenoten heeft inmiddels de Arbeidsinspectie gevraagd een bedrijf in Almelo te controleren. Daar worden uitzendkrachten ingezet om het werk van stakers over te nemen. Actie-coördinator Rutger Meijer van FNV Bondgenoten: 'Als er nieuwe uitzendkrachten aan het werk zijn gezet, die daar normaal niet werken, dan krijgt het bedrijf een proces aan de broek. Dat is verboden'. Overigens blijkt de inzet van uitzendkrachten niet te werken, het bedrijf ligt zo goed als stil.

De derde stakingsweek in de sector is succesvol geweest. In zo'n 70 bedrijven is deze week door ongeveer 3.000 stakers het werk neergelegd. Ook voor volgende week staan er werknemers klaar om het bedrijf stil te leggen. De stakingen zijn het gevolg van vastgelopen CAO-onderhandelingen. Sinds 7 februari jl. overleggen vakbonden en werkgevers niet meer met elkaar. De werkgeversorganisatie legde een eindbod op tafel wat is afgewezen door de bonden en de werknemers.

Inmiddels hebben drie bedrijven een protocol met de vakbonden getekend om zo stakingen in het eigen bedrijf te voorkomen. In het protocol staan de CAO-voorstellen van werknemers en bonden. Bijvoorbeeld zeggenschap over werktijden, grenzen aan extreme werktijden, scholing in werktijd en een goede beloning, ook op bijzondere uren.