Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


MKZ-preventie bij Defensie

Defensie-steun bestrijding mond- en klauwzeer

23-03-2001

Het Ministerie van Defensie houdt vijfhonderd militairen beschikbaar voor steunverlening bij de bestrijding van mond- en klauwzeer. Het gaat steeds om honderd militairen per Regionaal Militair Commando. De betreffende militairen kunnen binnen twee uur ingezet worden. Afgezien van deze militairen, heeft Defensie inmiddels ook een deel van de Johan Willem Friso-kazerne in Assen ter beschikking gesteld voor de stalling van door de politie in beslag genomen voertuigen. Daarnaast heeft Defensie slaapzakken en veldbedden ter beschikking gesteld van de Regiopolitie Drenthe. Deze maatregelen komen bovenop de al eerder aangekondigde maatregelen en inzet van Defensie.

Eerder deze week werd al besloten een deel van de generaal-majoor Kootkazerne in Stroe ter beschikking te stellen voor de inrichting van een regionaal coördinatiecentrum van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op het mobilisatiecomplex Heesch in Noord-Brabant kunnen sinds dinsdagavond ontsmette voertuigen worden geplaatst. Deze staan daar vijf dagen in quarantaine. Dit geschiedt onder verantwoordelijkheid van de Algemene Inspectie Dienst.

Afgezien van de militairen die nu achter de hand worden gehouden, zijn 1.400 leden van de Koninklijke Marechaussee betrokken bij de handhaving van het vervoersverbod. Deze marechaussees controleren zowel aan de lands- en zeegrenzen als in bijvoorbeeld internationale treinen. De planning van de controles vindt plaats in overleg met de Algemene Inspectie Dienst.

Defensie heeft eerder al maatregelen genomen met betrekking tot de toegankelijkheid van haar oefenterreinen voor het publiek en het houden van militaire oefeningen te land. Zo vinden momenteel geen oefeningen te land meer plaats buiten de bebouwde delen van defensiecomplexen. Voertuigen mochten na het staken van oefeningen het betreffende terrein pas verlaten na reiniging en ontsmetting. Tenten en veldkeukens en andere in het veld gebruikte hulpmiddelen worden gedurende minimaal zeven dagen in een afgesloten ruimte opgeslagen. Ook anderszins worden op Defensielocaties maatregelen genomen om besmetting van mond- en klauwzeer te voorkomen. (foto: Hennie Keeris)