Partij van de Arbeid

Eerste reactie PvdA-fractie 23 maart 2001

OP HET KABINETSSTANDPUNT OVER HET RAPPORT VAN DE COMMISSIE-OOSTING

De PvdA-fractie is tevreden dat het Kabinet vandaag concrete maatregelen heeft aangekondigd om in de toekomst rampen, zoals die in Enschede heeft plaatsgevonden, te voorkomen. Daarmee wordt recht gedaan aan het onafhankelijk en integraal onderzoek van de Commissie-Oosting.

Voordat de PvdA-fractie een definitief oordeel geeft, zal ze de voorgestelde maatregelen van het Kabinet eerst nader bestuderen. De onderlinge samenhang, effectiviteit, uitvoerbaarheid en tempo zijn daarbij doorslaggevend.

Om het lerend vermogen van de overheid alert te houden acht de PvdA-fractie het van belang dat de op te richten nationale Raad voor het Rampenonderzoek ook de wettelijke opdracht krijgt om het in de praktijk brengen van bij rampen geleerde lessen en de daaraan verbonden maatregelen te monitoren.

PvdA-kamerlid Marja Wagenaar verwacht over het kabinetsstandpunt een stevig debat in de Kamer: 'Alleen de erkenning van in het verleden gemaakte fouten is voor ons onvoldoende. Er moet een exacte analyse worden gemaakt hoe door politiek en ambtenarij daadwerkelijk verantwoordelijkheid wordt genomen. Bijvoorbeeld als het gaat om de in het verleden falende samenwerking tussen de verschillende departementen. Zo kan veiligheid worden vergroot.'

De door het kabinet voorgestelde maatregelen komen nog onvoldoende tegemoet aan de kritiek van Oosting dat departementen in het verleden niet of onvoldoende met elkaar samenwerkten. 'Voor die samenwerking en voor de samenwerking tussen overheden op het gebied van veiligheid zullen meer en betere waarborgen moeten komen', aldus Wagenaar.

Wagenaar vindt het 'wrang' dat nu pas 60 miljoen gulden extra voor de rampenbestrijding beschikbaar komt terwijl de Kamer al vanaf 1998

(motie-Wagenaar c.s.) keer op keer daarop bij de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken heeft aangedrongen.