Rijksuniversiteit Groningen

De Gulden Snede

Over wat er met de verhouding van de Gulden Snede wordt bedoeld bestaat geen verschil van mening: het is de verhouding van twee ongelijke delen, waarbij het kleinste zich verhoudt tot het grootste, zoals het grootste zich verhoudt tot het geheel. Dat vinden we al bij Euclides vermeld, ook al gebruikt hij dan een andere naam om de Gulden Snede mee aan te duiden: 'verdeling in uiterste en middelste reden'.

De betekenis van die verhouding voor de geschiedenis is een heel ander verhaal. Hebben we niet allemaal geleerd dat de Gulden Snede voor de Grieken als ideale maat gold, en dat de schilders en vooral de architecten van de Renaissance dat ideaal weer opnamen en tot grote bloei brachten? Dan is het nu tijd om dat weer af te leren. De kunsthistorici, wiskundigen en al die anderen die dat ideaal in de genoemde tijdperken tot ontwikkeling zagen komen, hebben niets anders gedaan dan die opinie overnemen uit eerdere boeken, zonder zelf onderzoek te doen naar primaire bronnen. Hadden ze dat wel gedaan, dan was er een heel ander verhaal naar boven gekomen. Uit dat verhaal blijkt, dat de Gulden Snede pas in de 19e eeuw een esthetische functie krijgt toebedeeld. Dat roept weer andere vragen op: waarom toen wel, en eerder niet? En hoe is het dan mogelijk dat we de Gulden Snede toch als klassiek ideaal hebben leren kennen?

Albert van der Schoot studeerde muziekwetenschap en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, en muziekpedagogiek aan de Ferenc Liszt Academie in Boedapest. In 1998 publiceerde hij De ontstelling van Pythagoras. Over de geschiedenis van de goddelijke proportie. Hij doceert esthetica en cultuurfilosofie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Everything you always wanted to know about is een maandagmiddagcollege over kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap. Over Grote Gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.

Datum en tijd

maandag 26 maart 2001, 16.30 uur

Spreker

dr. Albert van der Schoot

Titel

De Gulden Snede

Serie

Everything you always wanted to know about

Plaats

Gasunie, Concourslaan 17, Groningen

Aanmelding

Informatie

Wegens de veiligheidsmaatregelen bij de Gasunie is aanmelding vooraf verplicht. Dit kan alleen telefonisch bij Studium Generale Groningen:

tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Afscheids-college