Bill Gates lanceert Windows XP bèta 2 programma

Tweede bètaversie gedistribueerd onder bijna 500.000 testers; nieuw grafisch ontwerp; Internet Explorer 6, Windows Media Player 8 en Web Services Technologies

Schiphol-Rijk, 26 maart 2001 - Bill Gates, Microsoft chairman en chief software architect, heeft tijdens de Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) de tweede bètaversie gelanceerd van Windows XP, de nieuwe Windows versie voor zowel thuisgebruik als op het werk. Bèta 2 wordt gedistribueerd onder honderdduizenden bètatesters over de hele wereld, die hiermee de volgende versie van Microsoft's nieuwe desktop-besturingssysteem uitgebreid kunnen beproeven. Windows XP, de nieuwe Windows met een nieuw uiterlijk, is gebaseerd op een verbeterde Windows 2000-kernel en helpt gebruikers om alle mogelijkheden van de digitale wereld ten volle te benutten.

"De brede distributie van Windows XP bèta 2 via het Microsoft Developer Network (MSDN), TechNet, Microsoft's interne testprogramma en het Technical Beta-programma benadrukt ons streven om nauw met onze partners, klanten en medewerkers samen te werken, om ervoor te zorgen dat Windows XP feilloos werkt," zegt Chris Jones, vice president van de Client Group binnen de Windows-divisie. "Dit is het moment waarop ontwikkelaars hardware en software-applicaties voor het Windows XP-platform kunnen gaan bouwen en testen, zodat klanten de beste gebruikservaring hebben, wanneer Windows XP verschijnt."

Bèta 2 gunt testers voor het eerst een blik op de vormgeving van Windows XP: een helder, aantrekkelijk en eenvoudig te gebruiken visueel ontwerp dat het werken met computers gemakkelijker en sneller maakt. De innovatieve aanpak helpt gebruikers om snel de juiste handelingen te vinden en uit te voeren, terwijl het intelligente ontwerp ze helpt om effectiever te werken, doordat het zich aanpast aan de individuele gebruikspatronen van iedere gebruiker.

Windows XP bèta 2 met Internet Explorer 6-technologieën Windows XP bèta 2 bevat tevens de eerste openbare bèta van Internet Explorer 6-technologieën. IE 6 is de component van Windows XP die Internet-belevingen mogelijk maakt binnen het besturingssysteem. Deze eerste bètaversie van IE6-technologieën geeft een eerste indruk van de vele nieuwe en verbeterde functies die Windows XP-gebruikers ter beschikking gaan krijgen.

IE6 kenmerkt zich door een geheel nieuw browserontwerp, alsmede innovatieve browserfuncties, waaronder vernieuwde Explorer Bars, geïntegreerde Instant Messaging, media playback en het automatisch schalen van afbeeldingen. Ook voorziet de browser in een verbeterde bescherming van persoonlijke gegevens op het web en een zeer brede ondersteuning van Internet-standaards. Internet Explorer 6 laat zich gemakkelijk aanpassen en uitrollen en vormt een hoogwaardig platform voor het bouwen van web-gebaseerde applicaties en het ontwikkelen van content.

Windows XP met de nieuwe Windows Media Player 8
Windows XP is ontwikkeld als het beste besturingssysteem voor digitale media en digitale entertainment, met vele nieuwe functies waaronder een My Music Folder en Windows Media Player 8.

Windows Media Player 8 voorziet in een complete digitale media-ervaring, met ondersteuning voor het bekijken van Windows Media en DVD-video, het afspelen en opnemen van CDs, het afspelen van Windows Media en MP3-muziek, het beluisteren van Internet-radiostations, geïntegreerde overdracht van video en muziek naar draagbare apparaten en nog veel meer. Tot de nieuwe kenmerken van Windows Media Player 8 behoren geïntegreerde ondersteuning voor DVD* met weergave van informatie als titel, omslagillustratie, video-transfer en het offline bufferen van media-informatie. Windows XP is tevens voorzien van Windows Media Audio en Video versie 8, welke de beste audio- en videokwaliteit bieden in bij kleinste bestandsgrootten.


*vereist Windows XP-compatibele MPEG-decodersoftware.
Windows XP maakt eenvoudige end-to-end gebruikservaringen mogelijk Windows XP representeert een belangrijke stap in het realiseren van Microsoft's .NET-visie, omdat dit het eerste desktop-besturingssysteem is dat geoptimaliseerd is voor Web Services. Dit zijn bouwsteendiensten die eindgebruikers eenvoudige en boeiende ervaringen zullen bieden, door ze betekenisvolle en gerichte informatie te geven. De op Windows XP gebaseerde PC zal het hart vormen van .NET en zal gebruikers veel meer bieden dan de huidige toepassingsmogelijkheden van los van elkaar inzetbare applicaties, diensten en apparaten. Dit resulteert in complete gebruikservaringen die de relaties tussen mensen, software en het Internet zullen herdefiniëren.

Windows XP bèta 2 biedt een eerste blik op de Web Services-functies. De nieuwe Web Publishing Wizard biedt gebruikers bijvoorbeeld toegang tot oplossingen van Xdrive Technologie, waarmee gebruikers vanaf iedere plaats en op ieder gewenst moment bestanden kunnen uploaden, downloaden, gebruiken en delen. Daarbij kunnen ze gebruikmaken van ieder op Internet aangesloten apparaat, zoals een PC, een PDA, een WAP-telefoon of een publieke Internet-terminal. Andere voorbeelden van Web Services die in Windows XP zijn opgenomen, zijn de technologieën van Ofoto en Kodak, waarmee het mogelijk is om digitale foto's via Internet te verzenden om ze te laten afdrukken en bezorgen bij vrienden en familie.

Windows XP Home Edition, Professional en Professional, 64-bit Edition Windows XP zal in twee versies verschijnen: Windows XP Home Edition en Windows XP Professional. Windows XP Home Edition stelt thuisgebruikers in staat gemakkelijker en intelligenter met computers om te gaan, terwijl Windows XP Professional het krachtigste desktop-besturingssysteem is dat ooit is ontwikkeld voor zakelijk gebruik. Ondernemingen kunnen hiermee de productiviteit verhogen en de beveiliging waarborgen, terwijl gebruikers altijd toegang hebben tot hun informatie. Verdere voordelen zijn de in Windows XP opgenomen verbeteringen op het gebied van gebruiksgemak en flexibiliteit.

Windows XP Professional zal beschikbaar komen in een 32-bit en een 64-bit editie, voor technische workstation-gebruikers die de hoogste prestaties en schaalbaarheid vereisen. Om er voor te zorgen dat belangrijke applicaties en apparaten gereed zijn voor de meest veeleisende klantenscenario's blijft Microsoft voor Windows XP Professional, 64-bit Edition, nauw samenwerken met hardware- en softwareleveranciers. Tot de belangrijkste kenmerken van Windows XP Professional, 64-bit Edition behoren onder andere de ondersteuning van grote hoeveelheden geheugen, één enkele desktop voor zowel technische als zakelijke toepassingen en bekende ontwikkel- en beheertools.

Naar verwachting zullen Windows XP Home Edition, Windows XP Professional en Windows XP Professional, 64-bit Edition in de tweede helft van dit jaar op de markt komen.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.