Volksunie

Verplichting Dobli-spiegel: VU dient wetsvoorstel in (26/03/01)

Kamerfractievoorzitter Frieda Brepoels dient een wetsvoorstel in dat voorziet in een wijziging van het technisch reglement zodat autobussen en vrachtwagens voortaan verplicht uitgerust dienen te zijn met de dobli-spiegel en dit vanaf 1 januari 2002. Indien blijkt dat de sector een aanmoediging nodig heeft is het opstarten van een subsidieregeling naar Nederlands model te overwegen als overgangsmaatregel.

Het probleem van de dode hoek is helaas genoegzaam bekend. Ongevallen die worden veroorzaakt omdat vrachtwagenchauffeurs andere weggebruikers niet zien wanneer deze zich naast hun voertuig bevinden bij het rechts afslaan kosten in ons land jaarlijks ongeveer 15 mensenlevens. De chauffeurs zelf erkennen dit probleem en vragen om een oplossing.
En deze oplossing is voorhanden. Meest bekend is de zogenaamde dobli-spiegel, een kleine bolle spiegel vergelijkbaar met de spiegels aan gevaarlijke haarspeldbochten. Maar, talloze interpellaties en TV-programmas met schrijnende getuigenissen later, is er in ons land nog steeds niet gebeurd.

Minister van Mobiliteit Durant werd ettelijke malen gevraagd om de nodige maatregelen te nemen. Steeds opnieuw verschuilde ze zich achter allerhande drogredenen. Haar besluiteloosheid nam soms pijnlijke vormen aan. In Nederland bestaat reeds een goed werkend subsidiesysteem voor de installatie van de dobli-spiegel. Minister Durant zegt niet veel te voelen voor de invoering van dit systeem in ons land. Een reden voor deze weigering geeft ze echter niet. Zij blijft blijkbaar liever kijken vanop het voetpad Daarnaast roept ze de Europese concurrentieregels in om het verplicht maken van de dobli-spiegel voor zich uit te schuiven. Deze Europese concurrentieregels gelden blijkbaar niet wanneer Vlaams minister Steve Stevaert zijn beslissing meedeelt om vrachtwagens betrokken bij werken die vallen onder zijn departement te verplichten zich uit te rusten met deze dobli-spiegel. Een goede poging om de sector alvast te sensibiliseren maar toch botst de Vlaamse minister hier op het gebrek aan een homogeen bevoegdheidspakket inzake mobiliteit.

De tijd van het talmen is voorbij. Daarom pleit de VU resoluut voor het verplicht maken van de Dobli-spiegel. Op Europees niveau zijn de lidstaten het eens geworden over de noodzaak de Europese richtlijn 71/127/EEG in die zin aan te passen. Brepoels wenst echter niet te wachten op Europa - een wijziging van de richtlijn zal wellicht nog minstens een jaar op zich laten wachten - en dient een wetsvoorstel in om het gebruik van de Dobli-spiegel in ons land verplicht te maken. De bijkomende kosten voor de transportsector zijn makkelijk te dragen. Indien investeringen die het comfort van de vrachtwagen verhogen mogelijk zijn, mag men de ogen niet langer sluiten voor eenvoudige oplossingen die veel verkeersslachtoffers kunnen vermijden.

Auteur:
Kamerfractie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be