Gemeente Nijmegen

Provincie Gelderland en gemeente Nijmegen zoeken opvolger van Teneeter

De besturen van provincie en gemeente geven ruimte aan een nieuw initiatief voor kinder-en jeugdtheater in Nijmegen, dat het huidige Teneeter gaat vervangen. Er wordt door hen een commissie van deskundigen geformeerd met als taak een nieuwe invulling voor jeugdtheater in Nijmegen te realiseren.

Het Nijmeegse jeugdtheater Teneeter kreeg vorig jaar een negatief advies van de Raad voor Cultuur. Als gevolg daarvan werd de subsidie van het Rijk stopgezet. De provincie en de gemeente waren bereid om de subsidie voort te zetten en vonden staatssecretaris Van der Ploeg (onder voorwaarde van de komst van een nieuw artistiek leider) bereid over twee jaar, na een tussentijds kwaliteitsoordeel, zijn standpunt opnieuw te bezien.
Als gevolg van het verlangde vertrek van de artistieke leiding raakten bestuur en medewerkers van Teneeter in een conflict. Om de ontstane impasse te doorbreken, gaven de beide overheden de heer R. Haks te Amsterdam opdracht te onderzoeken of een doorstart van Teneeter mogelijk is of dat jeugdtheater op een andere manier voor Nijmegen te behouden is. De heer Haks was gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord Holland en heeft veel ervaring in het oplossen van conflicten. Op basis van de adviezen van de heer Haks hebben Esmeijer en Depla besloten Teneeter in zijn huidige vorm, maar met een nieuwe artistieke leiding, niet voort te zetten. Haks: "Zowel de artistieke als de zakelijke leiding zijn onlosmakelijk met Teneeter verbonden. Een andere artistieke visie biedt geen garantie voor de toekomst. Voor veel van de medewerkers is Teneeter Teneeter niet meer wanneer er een nieuwe artistieke leiding zou komen. Zij geloven niet in een doorstart van Teneeter." Er wordt een commissie van deskundigen uit de culturele c.q. theaterwereld samengesteld met als taak om zo spoedig mogelijk invulling te geven aan de functie van jeugdtheater in Nijmegen. Deze commissie krijgt de opdracht een nieuwe artistieke en zakelijke leiding met een nieuw beleidsplan en een nieuw bestuur te zoeken. De arbeidsovereenkomsten met de medewerkers worden, overeenkomstig de daarvoor geldende regelingen, afgewikkeld door het huidige bestuur.

Terug