Provincie Utrecht

Persbericht
27 maart 2001

Provinciale bundeling armoedebestrijding

Gedeputeerde staten willen meewerken aan een provinciale bundeling van de armoedebestrijding in Utrecht. Het samenwerkingsverband "De arme kant van de provincie Utrecht" kan daarom rekenen op actieve steun van de provincie. GS zijn bereid om dit provinciale platform financieel te ondersteunen met een bijdrage gedurende één jaar van 65.000 gulden.

Het samenwerkingsverband is hiermee door de provincie erkend als gesprekspartner bij het ontwikkelen van nieuw sociaal beleid. Aanleiding was een ronde tafel gesprek in december jl. tussen de provincie en een aantal vertegenwoordigers van provinciale belangenorganisaties over armoedeproblemen in de provincie Utrecht. Omdat veel 'stille armoede' zich ook in de provincie Utrecht vaak aan het publieke oog onttrekt, is er nog onvoldoende aandacht bij problemen van bijvoorbeeld eenoudergezinnen met bijstand, gezinnen met een chronisch zieke partner of migranten zonder werk. Het samenwerkings-verband wil daarom meer werk maken van informatie-uitwisseling en deskundigheidsbevordering over de bestrijding van armoede bij aangesloten groepen, zoals het Provinciaal Utrechts WAO Beraad en het provinciale gehandicaptenplatform. Ook zal het verband bij de Utrechtse overheden en het publiek aandacht vragen voor armoedeproblemen en wil het een bijdrage leveren aan verbetering van het lokaal beleid van de Utrechtse gemeenten.

Met de provinciale hulp kan "De arme kant van de provincie Utrecht" zich laten ondersteunen door een secretaris die zal worden ondergebracht bij bureau Schakels. Deze provinciale organisatie voert al sinds 1999 projecten uit voor armoedebestrijding in Utrecht; het samenwerkingsverband kan gebruik maken van de kennis die in dit huis is opgebouwd. Met deze extra ondersteuning kan de provincie zelf bovendien goed aansluiten bij de praktijk, wanneer het gaat om specifieke armoedeproblemen. Deze signalen kunnen via het nieuwe platform worden gemeld bij de provincie, als inbreng voor nieuw beleid in het provinciaal programma maatschappelijke participatie en zorg. Aanpak van armoedeproblemen is weliswaar op de eerste plaats een zaak van de gemeenten, maar de provincie kan op dit terrein gemeenten en belangenorganisaties ondersteunen, zo blijkt uit onderzoek van Schakels. De provincie kan de armoedebestrijding een extra accent geven, door middel van netwerkvorming en initiatieven voor beleidsvernieuwing.

Voor nadere informatie: Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl