Plant Research International

persbericht / nr. 2001-11, 26 maart 2001

Wageningen UR ontwikkelt methode voor meting gezondheid van zaden

Flow-cytometrie, een techniek waarbij grote aantallen individuele cellen in een vloeistof bestudeerd kunnen worden, is in combinatie met het gebruik van speciale fluorescerende kleurstoffen veelbelovend voor de bepaling van de gezondheid van zaden en zaadpartijen. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Luiz G. Chitarra uit Brazilië op 28 maart 2001 aan Wageningen Universiteit hoopt te promoveren. Met deze techniek zal sneller en efficiënter gewerkt kunnen worden dan nu het geval is. Chitarra deed zijn bevindingen tijdens het onderzoek dat hij bij Plant Research International en Wageningen Universiteit uitvoerde.

Ziekteveroorzakende bacteriën die op en in zaden voorkomen veroorzaken jaarlijks grote economische schade. Het gebruik van ziektevrij zaaizaad is daarom essentieel. De huidige technieken voor het bepalen van de aanwezigheid en levensvatbaarheid van deze bacteriën zijn over het algemeen omslachtig en tijdrovend. Efficiëntere en snellere technieken dragen daarom bij aan een betere kwaliteitscontrole en kunnen voorkomen dat de verdere verwerking van zaadpartijen stagneert.

In de zuivelsector en in de medische wereld wordt flow-cytometrie gebruikt voor het bestuderen van de aanwezigheid en levensvatbaarheid van diverse soorten micro-organismen. Chitarra onderzocht in hoeverre flow-cytometrie ook geschikt zou zijn voor het bepalen van de aanwezigheid, hoeveelheid en levensvatbaarheid van bacteriën die plantenziekten veroorzaken. Hij bestudeerde Xanthomonas campestris pv. campestris, de veroorzaker van zwartnervigheid bij kool, en Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, de veroorzaker van de bacterieverwelkingsziekte bij tomaat.

Bij de Xanthomonas-bacterie toonde Chitarra aan dat flow-cytometrie goed gebruikt kan worden voor het meten van de hoeveelheid ziekteverwekkende cellen, zelfs als er andere, onschadelijke, bacteriën aanwezig zijn die direct verwant zijn aan de ziekteverwekker. Chitarra gebruikte speciaal voor dit onderzoek geproduceerde fluorescerende antilichamen. Deze herkennen de ziekteverwekker en hechten zich aan het oppervlak, waardoor de cellen gekleurd worden. De nauw verwante bacteriën worden niet door de antilichamen gekleurd. In zaadmonsters kan daardoor de aanwezigheid en de hoeveelheid van de ziekteverwekker worden bepaald.

Voor de Clavibacter-bacterie ontwikkelde Chitarra een techniek waarmee dankzij het gebruik van flow-cytometrie bepaald kan worden welk deel van de ziektekiemen nog levensvatbaar is. Hij gebruikte daarvoor een combinatie van twee kleurstoffen. De ene kleurstof kleurt alléén de levende bacteriën, de ander vooral de dode. Als gevolg van het kleurverschil kan de flow-cytometer feilloos meten of een cel al of niet levensvatbaar is.

Chitarra verwacht dat flow-cytometrie een uitstekende techniek is om enerzijds te bepalen of de op zaden aanwezige micro-organismen al of niet tot een ziekteverwekkende soort behoren, en om anderzijds te bepalen of de cellen al of niet levensvatbaar zijn. De metingen kunnen binnen een paar uur uitgevoerd worden, waardoor de onderzochte zaadpartijen niet onnodig lang hoeven te worden opgeslagen. De techniek is ook zeer geschikt voor het doormeten van grote aantallen monsters, het is een zogenaamde high-throughput techniek. De kostprijs voor de meting kan daardoor lager worden dan voor de huidige technieken.

Chitarra gaat het onderzoek naar de gezondheid van zaad in samenwerking met Wageningen UR voortzetten in zijn geboorteland Brazilië, onder andere voor ziekteverwekkers in katoen en bonen.

Door twee kleurstoffen te gebruiken kunnen dode en levende cellen van de ziekteverwekker geteld worden. R1: ruis, R2: levensvatbare cellen, R3: dode cellen Door ziektekiemen met fluorescerende antilichamen te kleuren kan de flow-cytometer de cellen van de ziekteverwekker (B) tellen, zelfs als er cellen van een verwante maar onschadelijke bacterie (A) in het zaad aanwezig zijn.