-Submit
Zelfsturende teams in grafische bedrijven

Door de toegenomen complexiteit en snelheid van veranderingen in de grafische branche, beseffen grafische ondernemers steeds meer dat bestaande vormen van leidinggeven tekort schieten. Zijn zelfsturende teams een goede oplossing? Deze vraag stond centraal in de bijeenkomst "Van dictaat tot zelfsturing" die Syntens Amsterdam en de Adviesgroep Grafimedia organiseerden op woensdag 28 maart.

Tijdens de bijeenkomst werden twee tegenstellende visies gepresenteerd. Ad de Groot van Adviesgroep Grafimedia heeft een kritische visie ten aanzien van zelfsturende teams in grafische bedrijven. Hij hielp in de afgelopen jaren veel bedrijven bij het invoeren van organisatieveranderingen. Hierbij deed hij ook ervaringen op met zelfsturende teams. Volgens Ad de Groot is de invoering van zelfsturende teams in een doorsnee grafisch bedrijf een tijdrovend, ingrijpend en kostbaar proces. Voor de meeste bedrijven zijn minder vergaande vormen van zelfsturing meer geschikt.

Graphiset en zelfsturende teams
Mais Ketelaars, directeur van Graphiset in Uden daarentegen, heeft positieve ervaringen met zelfsturende teams in zijn grafisch bedrijf. Graphiset is één van de eerste grafische bedrijven met zelfsturende teams. Hiervoor won hij verschillende prijzen, zoals de Gouden Z Award 2000. Ketelaars trok twee jaar uit voor het overstappen op zelfsturende teams.

Waarom is Graphiset overgestapt op zelfsturende teams? Ketelaars kwam erachter dat in veel bedrijven bij 25% van de productie fouten gemaakt worden. Hij ging rekenen en kwam tot de conclusie dat dit percentage ook ongeveer voor zijn bedrijf gold. Toen Ketelaars ging nadenken over hoe hij dit percentage kon verlagen las hij, na allerlei vormen van integrale kwaliteitszorg uitgevoerd te hebben, een artikel over zelfsturende teams. Hij besloot over te gaan tot zelfsturende teams. Hierbij heeft hij een organisatieadviesbureau ingeschakeld.

Graphiset bestaat nu uit drie teams: het bedrijfsbureau, een divisie digitaal (prepress en print) en een divisie analoog (drukken en afwerken). Ketelaars' ervaringen met zelfsturende teams zijn positief. Zijn personeel is meer flexibel, betrokken en neemt meer initiatieven.

Communicatie met medewerkers
Volgens Ketelaars is communicatie tussen het management en de medewerkers het belangrijkste in het proces naar zelfsturende teams. Managers moeten goed uitleggen waarom ze willen veranderen, en dit telkens blijven uitleggen. Net zolang totdat iedereen erachter staat. Pas dan kan een organisatie overgaan naar zelfsturende teams. Er moet vertrouwen en openheid binnen de organisatie zijn.

Meer info
Wie geïnteresseerd is in nieuwe vormen van organisatie en leidinggeven kan contact opnemen met Lydia Pont van Syntens (tel. 020 - 6231000), Ad de Groot van Adviesgroep Grafimedia (tel. 0346 - 265577) of Mais Ketelaars van Graphiset (tel. 0413 - 264293).