Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

NS en vakbonden zonder resultaat uit elkaar
28 maart 2001
Op uitnodiging van NS is vandaag gesproken met vakbonden en OR om uit de impasse over de procesvereenvoudiging te komen. Daarbij is gebleken dat de onontkoombare invoering van deze andere manier van inzetten van het rijdend personeel per 10 juni voor vakbonden nog altijd een ernstig knelpunt is. Door deze opstelling bleek het onmogelijk andere onderwerpen uit te werken, met name het voorstel van NS om de procesvereenvoudiging aan bindende arbitrage te onderwerpen. Daarna is het overleg beëindigd.

In de afgelopen weken heeft NS duidelijk gemaakt dat de invoering per 10 juni van procesvereenvoudiging, als basis voor de inzet van het rijdend personeel, onontkoombaar is. De president van de arrondissementsrechtbank te Utrecht heeft gisteren nog eens bevestigd dat van NS in redelijkheid niet kan worden gevergd de invoering van de procesvereenvoudiging uit te stellen. Wel heeft NS aangegeven dat, indien onafhankelijke toetsing van nut en noodzaak van de procesvereenvoudiging zou leiden tot wijzigingen in het productiemodel, deze zo snel als mogelijk na 10 juni zullen worden doorgevoerd. NS had over dit voorstel tot arbitrage, alsmede over de aanpak van overige door de commissie Blankert/Stekelenburg aangedragen punten graag afspraken willen maken.
Acties

Met het door vakbonden vasthouden aan '10 juni' als zwaarwegend probleempunt bleek het onmogelijk om het voorstel van NS te bespreken om procesvereenvoudiging aan arbitrage te onderwerpen. Bovendien was het daarmee onmogelijk andere punten nader uit te werken. NS vindt het onbegrijpelijk dat door het vasthouden aan een opvatting die door de rechter is verworpen, mogelijke oplossingen niet worden benut. Het is voor NS onacceptabel dat op grond van de nu ontstane situatie gedreigd wordt met acties.