Centrum voor Arbeidsverhoudingen

PERSBERICHT MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN

DE VRIES INSTALEERT COMMISSIE INTEGRITEIT RIJKSOVERHEID

23 Maart 2001

Op woensdag 28 maart 2001 installeert minister De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de commissie integriteit rijksoverheid, ook wel genoemd "klokkenluiderscommissie". De samenstelling van commissie is in goed overleg met de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel tot stand gekomen.

De commissie heeft tot taak het vermoeden van een misverstand tot op de bodem uit te zoeken. In eerste instantie kan de ambtenaar een misverstand op de werkplek signaleren en via zijn leidinggevende melden aan de top van het ministerie. Daarna kan de ambtenaar zich tot de commissie wenden, die op haar beurt een onafhankelijk onderzoek verricht. Uiteindelijk brengt de commissie een openbaar advies uit aan de verantwoordelijke minister. Op basis van dit advies wordt door het ministerie besloten maatregelen te treffen om in de toekomst soortgelijke misverstanden te voorkomen.
De "klokkenluiderscommissie" is voor het eerst genoemd in de begroting 2000. Daarbij werd ondermeer de nota "Vertrouwen in verantwoordelijkheden" gepresenteerd, waarin een aantal voorstellen zijn gedaan voor verbetering van het openbaar bestuur.

De installatie van de commissie vindt plaats op woensdag 28 maart 2001, aanvang 16.00 uur in het COAP-gebouw, Lange Voorhout 13 te Den Haag. GeĂŻnteresseeerden van de media kunnen de installatie bijwonen. Hiervoor moet u zich aanmelden bij het secretariaat van de afdeling persvoorlichting van het ministerie van BZK, telefoon 070-4266030. Vor meer informatie: Karin Donk 070-4267086.