P E R S B E R I C H T

Bijzondere leerstoel strategische communicatie in Amsterdam start met gastdocent

DEN HAAG, 28 maart 2001- De Beroepsvereniging voor Communicatie vestigt aan de Universiteit van Amsterdam een bijzondere leerstoel Strategische Communicatie. Ten behoeve van deze leerstoel hebben Beroepsvereniging en Universiteit samen de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Strategische Communicatie (SWOSC) opgericht.

Dat hebben de Beroepsvereniging en de Universiteit op 27 maart bekend gemaakt tijdens de Algemene Ledenvergadering van BvC in Amsterdam. Doel van de stichting en leerstoel is meer fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van strategische communicatie van de grond te krijgen en wetenschap en beroepspraktijk meer van elkaars kennis en ervaring te laten profiteren. De leerstoel gaat 1 april 2001 formeel van start met een serie colleges onder leiding van Ben Warner, hoofd communicatie van Gasunie en voorzitter van de Onderwijsadviesraad. Warner zal voorlopig voor een periode van een jaar optreden als gastdocent. Het is de bedoeling na die periode de leerstoel te laten bekleden door een bijzonder hoogleraar met wortels in de beroepspraktijk die zijn sporen heeft verdiend in de wetenschap.

Strategische communicatie staat de laatste jaren hoog op de agenda van bestuurders en managers in publieke en private organisaties. Communicatie wordt in de huidige open samenleving met mondige consumenten, burgers en medewerkers gezien als een kritische succesfactor bij het plannen van beleid en het realiseren van de doelstellingen. Wat dat betekent voor het vak communicatie en wat de mogelijkheden en effecten zijn van een meer strategische en planmatige inzet van communicatie als managementinstrument behoort tot het werkveld van de stichting en de leerstoel.

Met de start van de leerstoel gaat de wens van de Beroepsvereniging in vervulling om met de beroepspraktijk weer rechtstreeks op universitair niveau vertegenwoordigd te zijn. Sinds het afscheid in 1994 van prof.dr. Anne van der Meiden als bijzonder hoogleraar namens de NGPR was dat niet meer het geval.

Stichting SWOSC gaat het fundamentele onderzoek initiëren met behulp van fondsen uit de beroepspraktijk. Voor het eerste jaar stelt BvC zich garant. Voorzitter van SWOSC wordt Lauris Beets, directeur voorlichting van het Ministerie van SZW. Het bestuur bestaat verder uit vertegenwoordigers van de Universiteit van Amsterdam en de Beroepsvereniging voor Communicatie. Op korte termijn wordt een stichtingsraad samengesteld met leden afkomstig uit bedrijfsleven en overheid, die onderzoeksvoorstellen zal aandragen en coördineren.