Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die die in de tweede helft van maart 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Do 29-03-2001 Proto-oncogenen en celgroei en deling *

13:30 uur Mw. drs. J. Pomp (Medische Wetenschappen)

Titel proefschrift: The role of oncogenes in the radiation response of
human tumours. In Vitro &
Clinical studies
Promotor: Prof. dr.J. W.H. Leer

Copromotor: Dr. J. Wondergem (LUMC)

Proto-oncogenen zijn stukjes DNA die verantwoordelijk zijn voor het normaal functioneren van cellen en die de groei en deling reguleren. Oncogenen zijn proto-oncogenen die veranderd zijn waardoor de organisatie van cel functies verstoord wordt. Het meest opvallende is het wegvallen van de controle op de celdeling (celcyclus), waardoor er ongeremde celvermeerdering (een kenmerk van kanker) optreedt.
Bestraling beschadigt het DNA en om dit te herstellen moet de celgroei en
-deling tijdelijk worden geremd (vertraging van de celcyclus). Het is mogelijk dat oncogenen die betrokken zijn bij de celcyclus regulatie en het ontstaan van kanker ook de reactie op radiotherapie beïnvloeden en daarom een voorspellende waarde hebben voor de uitkomst na radiotherapie. Mw. drs. J. Pomp toont in haar studie aan dat het oncogen NRAS de gevoeligheid van melanoomcellen voor radiotherapie vergroot. Cellen met dit oncogen wachtten langer om de celcyclus af te ronden dan cellen zonder dit oncogen. Oncogenen kunnen de stralen gevoeligheid van cellen beïnvloeden maar gezien de complexe samenhang van vele oncogenen kan één enkel oncogen niet gebruikt worden als prognostische factor.
Jacquelien Pomp (Delft) werkt op de afdeling Radiotherapie te Delft.
* Voor meer informatie over deze oratie kunt u contact opnemen met PR & Voorlichting
van het Universitair Medisch Centrum St Radboud Nijmegen, tel (024) 361 35 28