Rijksuniversiteit Groningen

21 mrt 2001

Nummer 32 20 maart 2001

Schathuis voor Academisch Erfgoed Groningen

RUG opent nieuw museumdepot

Op 29 maart 2001 opent prof.dr. D.F.J. Bosscher, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, het nieuwe museumdepot op het Zerniketerrein. Het gebouw herbergt de museale collecties van het Universiteitsmuseum, het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw, het Archief en Documentatiecentrum Nederlandse Psychologie en het Anatomisch Museum. Ook is een gedeelte ingeruimd voor de collectie van het Academisch Ziekenhuis Groningen in beheer bij het AZG Museumproject. Tijdens de opening wordt het boek Schathuis voor het Academisch Erfgoed Groningen gepresenteerd.

Nu alle collecties onder één dak zijn ondergebracht, kan het beheer efficiënter worden geregeld, een belangrijke voorwaarde om museale functies als onderzoek, educatie en presentatie goed te kunnen uitvoeren. In één klap loopt de universiteit hiermee de achterstand in op het gebied van passieve conservering. Met de bouw van het nieuwe depot was 1,86 miljoen gulden gemoeid. Voor de inrichting van het gebouw werd een beroep gedaan op de Subsidieregeling voor Universitaire Collecties, de zogenaamde 'Nuisgelden'.

Fossielen, sextanten, toga's

Het nieuwe depot is naar de titel van het gepresenteerde boek een waar 'Schathuis voor het Academisch Erfgoed Groningen', waaraan de geschiedenis is af te lezen van vier eeuwen wetenschappelijk onderwijs en onderzoek en van het universitaire en studentenleven. De duizenden voorwerpen variëren van fossielen tot psychologische proeven, van skeletten tot speerpunten, van scalpels tot sextanten, van testapparatuur tot toga's en van anatomische preparaten tot professorenportretten.

Klimaatbeheersing

Met de ingebruikneming van het depot kunnen collectiebeheerders en behoudsmedewerkers nu onder één dak samenwerken en hun kennis delen. Onder de juiste omstandigheden, want verschillende materialen vergen een vaak heel verschillende klimaatbeheersing. Daarom zijn er in het depot aparte ruimtes ingericht voor bijvoorbeeld alcoholpreparaten, papier, textiel en metalen objecten.

Schildpad als symbool

De opbouw van de collecties - het depot herbergt nu ongeveer 100.000 objecten - dateert vooral van de laatste twee eeuwen. In 1815 werden de universiteiten namelijk wettelijk verplicht om onderwijscollecties aan te leggen. Tot dat moment omvatte de totale universitaire collectie slechts enkele honderden voorwerpen. Op het gebied van de natuurlijke historie was het toen wel heel treurig gesteld: één voorwerp, het schild van een schildpad die zijn leven had gesleten in de Hortus. De schildpad kunnen we daarom beschouwen als het begin van het stelselmatige collectioneren en als symbool van het gestage proces van verzamelen dat aan de universiteit plaatsvindt. Daarnaast is het schild symbool voor de bescherming van de academische schatten.

Noot voor de pers


* Nadere informatie: Franck Smit, conservator Universiteitsmuseum, tel. (050)363 55 63.

* Opening voor genodigden: donderdag 29 maart 2001 16.00 uur; plaats: Nadorstplein 2d Groningen

* Journalisten zijn op afspraak welkom op de gehele donderdag 29 maart

* Proefexemplaren van het boek Schathuis voor het Academisch Erfgoed Groningen, zijn - onder voorbehoud - vanaf 27 maart beschikbaar bij het Universiteitsmuseum.