Wageningen Universiteit

Persbericht

29 maart 2001, nr. 020

Instelling van de Stichting Lettinga en de Lettinga Prijs

Op het internationale afscheidsymposium Anaerobic digestion for sustainable development, dat vandaag en morgen (29-30 maart 2001) ter ere van de Wageningse zuiveringspionier prof.dr.ir. Gatze Lettinga wordt gehouden, is de instelling van de Stichting Lettinga en Lettinga Prijs bekend gemaakt. In de Stichting Lettinga brengt professor Lettinga de 200.000 gulden onder die hij eind vorig jaar kreeg bij de toekenning van de Koninklijke/Shellprijs voor Duurzame Ontwikkeling en Energie. De Lettinga Stichting wil niet-vermogende wetenschappers of studenten uit ontwikkelingslanden en Oost-Europa in staat stellen zich verder te bekwamen in het vakgebied van de duurzame milieutechnologie. Naast het verstrekken van beurzen verleent de stichting ook financiële steun aan wetenschappelijk onderzoek naar duurzame milieutechnologie.

De instelling van de Lettinga Prijs (Lettinga Award) is een initiatief van drie Nederlandse milieutechnische bedrijven, Paques BV, Haskoning en Biothane Systems, die al vele jaren nauw samenwerken met de onderzoeksgroep van Lettinga. De Lettinga Award, een prijs van 25.000 Euro, wordt eens in de twee-drie jaar toegekend aan een innovatief project dat gericht is op realistische toepassingen van anaerobe zuiveringstechnologie gericht op schonere productiewijzen, recycling en duurzame ontwikkeling. De eerste Lettinga Award wordt door Lettinga zelf aangeboden op het Anaerobic Digestion congress dat begin september in Antwerpen wordt gehouden.

Prof.dr.ir. Gatze Lettinga, hoogleraar anaërobe zuiveringstechnologie en hergebruik aan Wageningen Universiteit, wordt internationaal gezien als de pionier op het gebied van de ontwikkeling en implementatie van anaërobe behandelingssystemen voor afvalwater, slib, rook en andere afvalstromen. In de jaren zeventig forceerde hij een regelrechte doorbraak in de afvalzuivering met de ontwikkeling van het zogeheten Upflow Anaerobic Sludge Bed-proces (UASB). Hierdoor werd een goede zuivering van afvalwater mogelijk bij relatief korte verblijftijden. De op basis van zijn technologie ontwikkelde reactoren worden nu wereldwijd toegepast voor de zuivering van industrieel afvalwater. Daarnaast heeft Lettinga ook aanzienlijke bijdragen geleverd aan het zuiveren van afvalwater met zwavelverbindingen. Lettinga neemt 30 maart afscheid van zijn Wageningse leerstoel. Gezien het belang van het onderzoeksveld van Lettinga heeft Wageningen Universiteit en Researchcentrum besloten een nieuwe bijzondere leerstoel Biologische kringlooptechnologie in te stellen.