Gemeente Enschede

Enschede heeft maatregelen genomen om mkz-uitbraak te voorkomen

Enschede, 29 maart 2001

De gemeente heeft maatregelen getroffen om een uitbraak van mond- en klauwzeer (mkz) in Enschede zoveel als mogelijk is te voorkomen. Ook worden er acties voorbereid om in het geval van een mkz-besmetting snel te kunnen handelen.
Onlangs zijn de kinderboerderijen in de stad al voor publiek gesloten. De plaagdierbestrijding in het zogenoemde buitengebied en de inzameling van klein chemisch afval, uitgevoerd door Twente Milieu, is gestaakt. De brandweer gebruikt bepaalde ontsmettingsprocedures voor het materiaal (na uitrukken in het landelijk gebied). Brandweerpersoneel dat in het buitengebied woont wordt voorlopig niet ingezet voor de uitrukdienst. Verder beperkt of stopt de gemeente werkzaamheden in die delen van het buitengebied waar boerderijen met vee zijn. Gemeentepersoneel dat thuis evenhoevige dieren heeft (zoals runderen, koeien, schapen, geiten, herten, varkens) of in het buitengebied woont moet zo min mogelijk contact hebben met veehouderijbedrijven.
Vanaf vandaag is een aanlijngebod voor honden van kracht. Dat betekent dat deze dieren verplicht aangelijnd moeten zijn als ze buiten lopen. Dit geldt voor de hele stad, dus zowel binnen - als buiten de bebouwde kom. De politie houdt hier toezicht op. Op overtreding volgt proces verbaal.

B&W geven voor dit jaar geen ontheffingen voor het opbouwen en afsteken van paasvuren.
Mocht er onverhoopt in Enschede toch een mkz-uitbraak komen dan zal de gemeente handelen conform de richtlijnen van de Rijksinspectie Vee en Vlees (RVV), een onderdeel van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Zo is het de taak van de gemeente om te zorgen voor het plaatsen van speciale borden, het uitvoeren van wegafzettingen en het bewaken daarvan door de politie.
Behalve met de Rijksoverheid werkt de gemeente nauw samen met andere overheden en organisaties. Zo is de Stichting Agrarisch Welzijn betrokken bij alle nodige mkz-acties.
Enschede voert een actief informatiebeleid, zeker als het om de eigen verantwoordelijkheden gaat. Maatregelen worden op tijd aangekondigd via eigen en andere media. Op de gemeentelijke website wordt een aparte plek gereserveerd voor mkz-informatie. Van daaruit wordt ook verwezen naar sites van andere voor dit onderwerp belangrijke overheden en instellingen.


--------------------------------------------------------------terug naar boven