FNV

Rond weekend veel stakingen in Noorden
Regio Noord - groningen@fnv.nl

In Noord-Nederland breiden de stakingen voor een goede CAO in de Metaal en Technische bedrijfstakken zich steeds meer uit. Rond het weekend zijn er in het Noorden acties aangekondigd bij ongeveer 25 bedrijfsvestigingen. Bij het begin van de stakingen op maandag wordt beoordeeld of er een voldoende resultaat is bereikt om de acties op te schorten. De beoordeling van het eventuele onderhandelingsresultaat vindt plaats op drie grote vergaderingen op 2 april in Groningen en Assen en op 3 april in Leeuwarden. De samenwerkende bonden van FNV, CNV en Unie zijn woedend op het ouderwets dreigende gedrag van Ziegler Brandweertechniek in Winschoten. Ze hebben de directie opgeroepen van represailles tegen werknemers af te zien.

Ziegler intimideert
Vandaag is er gestaakt bij: Veenstra Winschoten (45 werknemers), Drenth Holland Oude Pekela (20 werknemers), Boerema Hulsebos Winschoten (26 werknemers). De staking bij Ziegler Brandweertechniek in Winschoten (70 werknemers) is niet doorgegaan, omdat de bedrijfsleider maar ook de directeur, stelden dat de staking consequenties voor de stakers zouden hebben. De bonden hebben daarop de bijgaande oproep in het bedrijf verspreid. Aan de directie is gevraagd, tegen het personeel te verklaren dat hij het recht op staking ten volle erkend en dat er geen sprake zal zijn van represailles. Tot nu toe heeft de directie niet geantwoord.

Rond het weekend stakingsgolf
Morgen, vrijdag 30 maart, wordt er opgeroepen tot staking bij 6 garage bedrijven in Friesland, bij Feenstra Heerenveen, bij twee Stork bedrijven in Leeuwarden en twee Stork bedrijven in Groningen. Op maandag 2 April wordt opgeroepen tot staking bij GTI Noord Roden (300 werknemers); Groningen (45 werknemers); Delfzijl (180 werknemers); Heerenveen (45 werknemers) en Leeuwarden (110 werknemers); FIB Bedrijven in Leeuwarden (300 werknemers) Twee Stork bedrijven in Leeuwarden (ieder 130 werknemers) en Stork Work Sphere in Groningen (170 werknemers). Verder wordt tot staking opgeroepen bij 4 autobedrijven in Emmen, Sneek en Leeuwarden.

Stakingen gaan door
Bij de aanvang van de stakingen op maandag, zal de stakers het resultaat van de onderhandelingen - die vrijdag 30 maart om 14.00 uur in Rijswijk beginnen - worden voorgelegd. De stakingen gaan gewoon door omdat de werkgeversdelegatie wel heeft gezegd dat er verbetering komt, maar nog niet concreet. Op maandag wordt de vraag beantwoord of de uitkomst voldoende is om de stakingen op te schorten of niet.

Beoordeling resultaat
Op maandag 2 april `s avonds in Groningen en Assen en op dinsdagavond 3 april in Leeuwarden wordt vergaderd met de stakers uit alle bedrijven. In die vergadering wordt het onderhandelingsresultaat beoordeeld. Is het nieuwe bod van de werkgevers slecht genoeg is om verder te staken? Als dat niet het geval is, is dan is het aanbod goed genoeg om ja tegen te zeggen? Als het aanbod slecht is gaan de stakingen onverminderd voort. Onderwijl worden ook andere leden geraadpleegd met de oproep, zich aan te sluiten bij de stakingen. Zodat de nieuwe CAO in de Metaal & Technische bedrijfstakken zich kan meten met andere eerder dit jaar in de marktsector bereikte resultaten.

Nadere informatie
A.P. van Dijk, bestuurder Metaal & Techniek FNV Bondgenoten mobiel: 06-51405565,
kantoor: 050-3631167,
annedijk@bg.fnv.nl (E-mail)

http://www.bondgenoten.fnv.nl/start/fbg/frames/metatech_caonieuws.htm (Zie hier het laatste landelijke nieuws over de CAO Metaal &Techniek)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.