Gemeente 's-Hertogenbosch

Veelzijdig programma Jeroen Bosch jaar 2001

do 29 maart 2001

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeentes-Hertogenbosch heeft op 20 maart het programma voor het Jeroen Bosch jaar 2001 vastgesteld. Met een dertigtal culturele en toeristische activiteiten viert de stad in 2001 uitbundig dat Jeroen Bosch binnen haar muren leefde en werkte. Initiatiefnemer gemeente s-Hertogenbosch, tevens hoofdfinancier samen met SNS bank en Hooge Huys, wil zich nadrukkelijk voor laten staan op het feit dat Jeroen Bosch binnen haar grenzen heeft geleefd.

Groot enthousiasme

Lokale en nationale culturele instanties zijn vorig jaar uitgenodigd plannen in te dienen voor het Jeroen Bosch jaar. Op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde randvoorwaarden zijn de programmavoorstellen inhoudelijk getoetst op onder meer kwaliteit en artisticiteit. Dit heeft geleid tot een programma Jeroen Bosch jaar 2001 waarin een interessante en evenwichtige mix is ontstaan van projecten op het terrein van beeldende kunst, podiumkunsten, cultuur-historie en toerisme. De activiteiten in het Jeroen Bosch jaar kennen een maximaal publieksbereik: zowel in omvang als in het aanspreken van een breed publiek. Tezamen zullen de activiteiten naar verwachting goed zijn voor een kleine 500.000 bezoekers, boven op het reguliere bezoek wat de toeristische en culturele sector in het seizoen zal genereren.

Van beeldende kunst tot cultuurtoerisme

Met betrekking tot de beeldende kunst is gekozen voor een mix tussen de historische benaderingswijze zoals de tentoonstellingen in het Noordbrabants Museum - en een hedendaagse interpretatie van het werk van Bosch in onder meer galerie Hüsstege. Daarnaast staat het project Garden of Delight, een kunstmanifestatie op stapel. Dit gebeurt in samenwerking tussen Museum het Kruithuis, de Groote Stroom, de Kunstacademie en Cor Unum. Het op een bijzondere wijze vertellen en laten ervaren van het verhaal van Bosch vormt uitgangspunt voor de cultuurtoeristische onderdelen in het programma. Dit sluit aan bij de trends en ontwikkeling op het terrein van cultuurtoerisme waarbij begrippen als beleving, kwaliteit, cultuur, authenticiteit, erfgoed steeds meer centraal staan. Dit is in hoge mate terug te vinden in de ontwikkeling van een wandelroute door de historische binnenstad. Bovendien is dat terug te vinden bij de Vestingstedendagen waarbij de Bosch- thematiek een belangrijke rol krijgt toebedeeld. De podiumkunsten maken in het Jeroen Bosch jaar 2001 een belangrijk onderdeel uit van het programma: de buitenproductie met de stad van Bosch als decorum, het muziekfestijn met werken van befaamde Bossche componisten uit de tijd van Bosch en bijvoorbeeld het filmfestival.



Vervolg

do 29 maart 2001

Jeroen Bosch een jaar lang in de hoofdrol

Ook in de tijd gezien biedt het programma een repeterend geheel, met een duidelijke kop en een staart. Met de opening van het toeristisch seizoen s-Hertogenbosch op zondag 29 april aanstaande zal - geheel in stijl van het Jeroen Bosch jaar - een start worden gegeven van met name de cultuurtoeristische activiteiten.Daarnaast zullen tot en met november 2001 diverse projecten de revue passeren. Hierbij is nadrukkelijk gezocht naar de samenhang der dingen. Samenhang in het aanbod in de vorm van arrangementen, maar ook het bieden van een kader waar diverse projecten een plek krijgen in het jaar zoals de Opening van het Toeristisch Seizoen onder de noemer Rondom Jeroen is het te doen, de Beiaardweek, Theaterfestival Boulevard, het grote publieksevenement de Vestingstedendagen op 1 en 2 september en Open Monumentendag. Een bijzonder project en tevens afsluitend onderdeel van het programma is de tentoonstelling De Wereld van Bosch in het Noordbrabants Museum en daaraan gekoppeld het internationaal Symposium, een samenwerking van het museum, het Stadsarchief s-Hertogenbosch en Museum Boijmans van Beuningen.

Fundament

De activiteiten in 2001 moeten het fundament vormen voor structurele aandacht voor Jeroen Bosch. Op die manier groeit in 2001 de legitimatie om deze internationaal vermaarde schilder duurzaam en onverbrekelijk met de stad

s-Hertogenbosch te verbinden. Diverse projecten zullen ook na 2001 voor de stad behouden blijven en daarmee een belangrijke toevoeging vormen op het cultuurtoeristisch product van

s-Hertogenbosch, zoals de toeristische wandelroutes, de vaarroute over de Groote Stroom, de resultaten van het brononderzoek en de verschillende publicaties.

Informatie

Begin mei 2001 verschijnt het programmaboek met een volledig overzicht van de activiteiten in het Jeroen Bosch jaar. Dit programmaboek is gratis te verkrijgen op diverse plaatsen in de stad. Het programma is breed en interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor Jeroen Bosch en de stad 's-Hertogenbosch. Daarnaast verschijnen nu al nieuwsbrieven en foldermateriaal. Het volledige programma is ook op de website
www.jeroenboschjaar.nl te lezen. Deze website is voorzien van het actuele nieuws over het Jeroen Bosch jaar 2001.

VVV s-Hertogenbosch is het centrale informatiepunt voor de activiteiten in het Jeroen Bosch jaar, centraal informatienummer: 0900-1122334.