CDA

CDA niet gerust op succes invoering Vreemdelingwet

December vorig jaar heeft de Kamer besloten de voorbereiding en invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet aan te wijzen als groot project, omdat zij niet gerust was op een goede afloop, gezien onder meer de achterstanden bij de IND en de rechtbanken.

In het kader van de voortgang van het groot project zal periodiek aan de Kamer worden gerapporteerd. De eerste rapportage betreft de resultaten van een nulmeting en een informatiemodel dat als basismodel voor alle volgende rapportages zal dienen. Het informatiemodel is nog niet volledig geconcretiseerd i.v.m. nog lopende aanpassing van de informatiesysteem.

Tweede Kamerlid Joop Wijn: "In het kader van de behandeling van de nieuwe Vreemdelingenwet heeft de CDA-fractie zorgen geuit over het tijdig op orde zijn van de verschillende ketenpartners. Niet alleen de achterstanden bij de IND en de rechtbanken, maar ook voldoende beschikbaarheid van rechtsbijstandsverleners en tolken waren zorgpunten."

"Hoewel de indicaties niet bijster gunstig, zal pas aan de hand van de volgende rapportages kunnen worden beoordeeld hoe de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet blijkt uit te werken", aldus fractiewoordvoerder Joop Wijn.