Senter

27 Mar 2001.

Opnieuw financiering voor samenwerking met Indonesië

Nederlandse bedrijven die langdurige investeringen en handelsrelaties in Indonesië ambiëren, komen ook dit jaar in aanmerking voor projectfinanciering. Zij kunnen tot en met 14 mei 2001 12.00 uur voorstellen indienen voor projecten binnen het Programma Samenwerking Indonesië (PSI). Dit programma ondersteunt projecten die een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de Indonesische economie.

Dit jaar is NLG 7 miljoen beschikbaar voor samenwerkingsprojecten op het gebied van landbouw, industrie/energie/milieu en transport/infrastructuur. De PSI-bijdrage bedraagt 66,7 procent van de totale projectkosten.

Het PSI biedt ondernemers de kans ervaring op te doen op de Indonesische markt met een lokale partner. Projecten duren één à twee jaar en hebben gemiddeld een omvang van NLG 1 miljoen. Zij moeten een bepaalde mate van technische assistentie bevatten en voorzien in de levering van hardware.

Voorbeeld

Zo is bijvoorbeeld een project opgestart waarbij een Nederlandse fabrikant van straatverlichting de samenwerking met een Indonesische partner nader ontwikkelt door een lokale productielijn voor straatverlichting op te zetten. Een ander PSI-project is gericht op het introduceren van Integrated Pest Management (IPM) en biologische bestrijdingstechnieken in de Indonesische tuinbouw Dit is een aanzet tot een Joint Venture tussen een Nederlandse en een Indonesische bedrijf in deze sector.

Informatiebijeenkomst

Op maandag 23 april vindt om 15.00 uur een informatiebijeenkomst plaats bij Senter Internationaal in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de procedure voor het indienen van PSI-projectideeën.

Inschrijvingspakket

Nederlandse bedrijven die een voorstel voor het PSI willen indienen, kunnen vanaf 30 maart een inschrijvingspakket aanvragen bij Senter Internationaal, dat het PSI uitvoert in opdracht van de ministeries van Buitenlandse en van Economische Zaken. Uiterlijk 14 mei, 12.00 uur, dienen zij een prekwalificatievoorstel bij Senter in te dienen.

Meer informatie

Ondernemers die geïnteresseerd zijn in een inschrijvingspakket en/of in deelname aan de informatiebijeenkomst, kunnen dit kenbaar maken aan Senter Internationaal, mw. S. van Soelen, Postbus 30732, 2500 GS Den Haag, fax (070) 361 09 18, PSI-mail@senter.nl. Ook kan het inschrijvingspakket worden gedownload vanaf www.senter.nl/psom. Bij de aanvraag van een inschrijfpakket moet de keuze voor een sector als volgt worden vermeld: PSI1/RI/1 voor landbouw; PSI1/RI/2 voor industrie/energie/milieu, PSI1/RI/3 voor transport/infrastructuur.