Gemeente Den Helder

Mond- en klauwzeer: wat u kunt en moet doen

betreft: week: week 13

De uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) is een ramp voor de veehouderij. Het is een zeer besmettelijke en ernstige virusziekte die voorkomt bij evenhoevige dieren. Runderen, schapen, geiten, varkens, wilde zwijnen, herten en sommige dierentuindieren (antilopen) kunnen ziek worden door het virus. De mens is niet gevoelig voor het virus, maar kan wel gedurende enkele etmalen drager zijn van het virus en het zo verspreiden. het MKZ-virus kan zich razendsnel over een veestapel verspreiden. Dit kan door zowel directe contacten (dier-dier), als indirecte contacten (bv. dier-mens-dier, via dierlijke producten en via vervoersmiddelen). Bovendien kan het virus ook via de lucht over zeer grote afstand worden verspreid. Dieren infecteren zich vooral door inademing van het virus, maar kunnen zich ook via de bek en de huid besmetten. Twee tot vijf dagen na besmetting worden de ziekteverschijnselen zichtbaar, soms kan dit wel 14 dagen duren. Via alle lichaamsopeningen scheiden de dieren het virus uit, zelfs al voordat de klinische symptomen zichtbaar zijn.

Planmatige aanpak

Het draaiboek mond- en klauwzeer van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is de leidraad bij het bestrijden van MKZ. De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) is de uitvoerende instantie in de dierziektebestrijding. De RVV schakelt bij bestrijdingsacties o.a. de Gezondheidsdienst en praktizerende dierenartsen in.

Het draaiboek MKZ kent drie fasen: 1. de rustfase (geen dreiging van MKZ) 2. de aandachtsfase (dreiging van MKZ) In deze fase worden adviezen gegeven over: - de ziekteverschijnselen, de verspreiding en de ziekterisico's; - strikte toepassing van hygiëne op bedrijfsniveau; beperken van bezoekers; - verzamel- en marktverboden; - beperken van diercontacten. 3. de crisisfase begint op het moment dat er een geval van MKZ is vastgesteld. Op dat moment stelt de overheid een totale "stand still" in van 72 uur. Het vervoer van "gevoelige" dieren en paarden, melk, voer en mest is dan niet toegestaan. KI en ET zijn evenmin toegestaan! Voor pluimveetransporten en het ophalen van kadavers zullen specifieke regels worden opgesteld door de RVV. Ook worden beschermings-, toezicht- en buffergebieden ingesteld en kan het land in compartimenten worden opgedeeld. Afhankelijk van de omvang en de aard van de uitbraak kan de RVV op elk moment de uitvoerende maatregelen aanpassen. Noodvaccinaties kunnen ook uitgevoerd worden vanwege aanvankelijk te kortschietende doding- en destructiecapaciteit.

Wat kunt u zelf doen De bestrijding heeft alleen kans van slagen als de verschijnselen in een vroeg stadium worden opgemerkt en verspreiding beperkt wordt. Tref zoveel mogelijk hygiënische maatregelen, zoals het beperken van bezoekers, het verstrekken van bedrijfskleding en het gebruik van ontsmettingsbakken. Beperk de aanvoer van runderen, schapen, geiten, varkens en voer tot het strikt noodzakelijke. Zorg ervoor dat uw bedrijfsregister perfect klopt. Raadpleeg bij de minste verdenking uw dierenarts!

Voor informatie kunt u zich wenden tot: RVV, tel.: 0800-1556 Internetsites: LNV: www.minlnv.nl ID-Lelystad: www.id-lelystad.nl GD: www.gd-dieren.nl

Bij verdenking van MKZ bent u verplicht dit niet alleen bij uw dierenarts te melden, maar ook bij de overheid. Dit dient u te doen via het centrale alarmnummer van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: 045-5354232.

Deze informatie komt uit het vlugschrift dat door de Gezondheidsdienst voor Dieren is samengesteld in opdracht voor de Rijksdienst voor Keuring van Vee en Vlees (RVV).

laaste verandering: maart 29, 2001