Gemeente Arnhem opent datacenter

Arnhem, 29 maart 2001 - De gemeente Arnhem heeft vandaag haar centrale datacenter officieel geopend. Dit datacenter is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Centrale IT Afdeling (CITA) van de gemeente Arnhem, Centric en Hewlett-Packard Nederland. Met de overstap van decentrale systemen naar een centraal datacenter wil de gemeente Arnhem het beheer en de beveiliging van haar systemen en data vereenvoudigen en haar inwoners een continu hoog serviceniveau garanderen.

Tijdens het project bracht de CITA kennis in over gemeentelijke administraties en infrastructuur. Centric adviseerde over hard- en software, leverde de hard- en software, verzorgde de implementatie en voerde het projectmanagement. Hewlett-Packard leverde systeemsoftware voor de hardware en bracht kennis in van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dataopslag en computersystemen.

In het verleden waren de afdelingen van de gemeente Arnhem verant-woordelijk voor hun eigen automatisering en dataopslag. Centralisatie van automatisering biedt echter grote voordelen. Van een verminderd risico door fouttolerante technieken en kostenbesparing door minder overheadkosten tot grotere beheerbaarheid en transparantie. Centric werd daarom gevraagd uit te zoeken welke clusterconfiguratie voldoende capaciteit bood om alle gemeentelijke diensten te voorzien van de juiste servicegraad. Besloten werd de tien decentrale UNIX-servers te vervangen door een centraal UNIX-center met drie HP N-klasse servers. Hieraan werd een HP SureStore XP256 gekoppeld voor de opslag van alle data. Deze configuratie is gerealiseerd door één van de bestaande systemen uit te bouwen.

De servers werden uitgerust met clustersoftware en alle systeemcomponenten zijn in twee- of drievoud uitgevoerd. Hiermee is een optimale beschikbaarheid gegarandeerd, wordt performance- en/of dataverlies voorkomen en blijft de dienstverlening naar de inwoners van de gemeente Arnhem op een constant hoog peil. Tevens vereenvoudigt deze oplossing de beveiliging en het beheer van de data. De backup- en restoremoge-lijkheden van de data zijn, met de HP SureStore XP256, aanzienlijk vereenvoudigd en versneld. Door de centrale opslag van gegevens is ook de fysieke beveiliging vereenvoudigd en verhoogd. Waar voorheen verschillende back-ups op diverse plaatsen moesten worden bewaard, is nu één centrale back-up voldoende. Het datacenter is op groei berekend. Door het inzetten van HP UNIX-servers en de HP SureStore XP zijn uitbreidingen in het datacenter eenvoudig aan te brengen, zonder dat het systeem daarvoor stil hoeft te worden gelegd.

De migratie van data kostte de meeste tijd. Dankzij de centralisatie kan de gemeente Arnhem nu toewerken naar standaardisatie van alle data. Hiermee wordt integratie van gegevensverzamelingen een stuk eenvoudiger. Dit is vooral ook van belang met het oog op toekomstige ontwikkelingen als OverheidsLoket 2000 en MIS/EIS.

Samen met Centric werden ook noodzakelijke updates van programma's ingevoerd. In de loop van 2001 en 2002 wordt nog een aantal pakketten aangepast. Te denken valt hierbij aan het toevoegen van nieuwe functionaliteiten, het invoeren van de euro en het via internet beschikbaar stellen van gegevens aan burgers. Daarnaast wordt de komende periode gewerkt aan verdere consolidatie van data en een uitwijkmogelijkheid bij calamiteiten.

Centric
Centric is actief op het gebied van netwerk- en kantoorautomatisering, opleidingen, softwareontwikkeling, e-toepassingen, standaardapplicaties en het ontwerp en beheer van ICT-omgevingen. Vanuit haar vier divisies is Centric in staat een totaaloplossing te bieden. Het bedrijf wist zich in tien jaar tijd te nestelen in de top tien van automatiseringsbedrijven in Nederland. Centric staat voor nuchterheid, commitment en kwaliteit, telt ongeveer 2500 medewerkers en heeft vestigingen door heel Nederland.

Centric verwacht in 2000 circa 450 miljoen omzet te realiseren.

Hewlett-Packard
Hewlett-Packard is toonaangevend leverancier van oplossingen en diensten voor computing en imaging. HP maakt technologieën toegankelijk voor individuen en organisaties. Hiervoor ontwikkelt HP gebruikersvriendelijke apparaten, nuttige e-services en oplossingen voor een 'always-on' internetinfrastructuur.

HP behaalde in 2000 een omzet van circa 48,8 miljard dollar. In Nederland heeft HP vijf vestigingen waar zo'n 3000 mensen werken. De omzet van Hewlett-Packard Nederland bedroeg in 2000 ruim 2,2 miljard gulden.

Informatie over Hewlett-Packard is te vinden op http://www.hp.nl.

Centrale IT Afdeling gemeente Arnhem
De Centrale IT Afdeling (CITA) van de gemeente Arnhem beheert het netwerk en de telefonie van de organisatie en verzorgt de ICT-dienstverlening. Op dit netwerk zijn 2400 eindgebruikers aangesloten via 1950 PC's. CITA vormt een onderdeel van de Facilitaire Dienst van de gemeente Arnhem en bestaat uit 40 medewerkers.

CITA streeft naar een voortdurende verbetering van de ICT-dienstverlening en draagt daarmee bij aan het optimaliseren van de kwaliteit en continuïteit van de bedrijfsprocessen van de gemeente Arnhem.

Contactpersoon voor de redactie:
(