D66

Zoek in www.D66.nl _____________ zoek Jonge Democraten - Nieuwe Democraten Partijblad Democraat
Idee
Jonge Democraten

29/03/2001

Enten in dierentuinen

Pieter ter Veer

De fractie van D66 heeft tegen de motie van GroenLinks gestemd om enten in dienrentuinen mogelijk te maken. Er mag geen onduidelijkheid bestaan: D66 wil afschaffing van het non-vaccinatiebeleid.Wel moet dat worden gerealiseerd in de Europese unie en het moet gelden in Europees verband. Enten moet omdat het oneerlijk is dieren onbeschermd te laten als een spuitje dat per stuk één Euro kost immuniteit kan verschaffen.

Het mond- en klauwzeervirus kan worden vergeleken met een griepvirus. Je kunt een griepvirus onder de leden hebben; zelf ben je gezond en toch steek je anderen aan. Zo is het ook met MKZ. Geënt zijn kan samen gaan met drager en verspreider van actief virus. De lama is drager van MKZ, hoest het virus naar een bezoeker die het meeneemt naar de kinderboerderij en via het geitje van die kinderboerderij gaat het naar de schapenboer in de buurt.

D66 wil enten en D66 wil dit doen in Europees verband. Het negeren van de Europese regelgeving leidt tot twee repercussies: De eerste is dat kosten gemaakt voor bestrijding niet voor rekening van de Europese Unie kunnen worden gedeclareerd. De tweede is dat volautomatisch op basis van dwingend Europees recht ons land zijn MKZ-vrije status verliest. Melk, kaas en vlees kunnen dan niet meer geëxporteerd, ook niet naar Duitsland en Frankrijk. Dit zou betekenen dat bij het op slot gaan van de grenzen vele miljoenen dieren op korte termijn zullen moeten worden afgemaakt. Een onmogelijke situatie, ethisch onaanvaardbaar en praktisch onuitvoerbaar.
De ethische keuze dierentuindieren nu immuniteit te verschaffen door nu te enten staat daarmee tegenover de andere ethische keuze n.l. die van de consequentie van een totale isolatie van de Nederlandse veehouderij en de hierboven geschetste consequentie. De economische basis ontvalt aan de dierhouderij. Vijftigduizend gezinnen en hun medewerkers worden daarmee op de economische waagschaal gezet en hun dieren en huisdieren zijn vogelvrij.

Is dit het einde van de politieke strijd? Neen, Laurens Jan Brinkhorst zet morgen opnieuw de dierentuinvaccinatie op de agenda in Brussel. Gelijkgestemde landen zullen samen met Nederland een heroverweging van het "njet" van het PVC (Permanent Veterinair Comité) proberen te forceren.

Het democratisch tekort van Europa wordt nergens wranger dan bij dit onderwerp gedemonstreerd. In het Europees Parlement tekent zich een meerderheid af vóór enten. Echter de huidige instituten functioneren op een zodanige wettelijke basis dat zij uitspraken van het Europees Parlement kunnen negeren en politieke signalen uit de lidstaten aan hun laars kunnen lappen.